8.6 C
București
miercuri, 25 noiembrie

Alegerile locale din Rusia – un test pentru Vladimir Putin

Corespondenți ai presei franceze la Moscova anunță în reportajele realizate cu prilejul alegerilor regionale și municipale de duminică, 8 septembrie, că partidul la putere, Rusia unită, a înregistrat grele pierderi în special la scrutinul pentru parlamentul Moscovei, unde a pierdut în jur de o treime din mandate.

Agențiile ruse de presă au dat publicității un comunicat privind rezultatele provizorii în urma deschiderii majorității buletinelor de vot la scrutinul din Moscova, din care se constată că toți candidații susținuți de autorități au fost învinși în cel puțin 20 din cele 45 districte ale capitalei. Corespondenții presei occidentale prezenți la Moscova spun că acest rezultat este, în bună parte, datorat multiplelor manifestații ale opoziției din vara acestui an în favoarea alegerilor libere și împotriva excluderii de pe listele electorale a candidaților neagreați de Kremlin. Așa cum s-a relatat amplu la vremea respectivă, manifestațiile de la Moscova și din alte orașe ale Rusiei au fost reprimate de forțele de ordine cu o violență fără precedent și soldate cu mii de arestări. Liderul opozanților, Alexei Navalnîi, relatează France Presse, exclus împreună cu toți aliații săi de pe lista candidaților, a lansat duminică alegătorilor apelul de «a vota inteligent», susținându-i pe cei ce sunt cel mai bine plasați în lupta împotriva candidaților Kremlinului.

Cifre provizorii privind scrutinul de la Moscova

Candidații comuniști sunt, totuși, marii câștigători ai scrutinului: ei au obținut 13 locuri în parlamentul capitalei, față de cinci anterior. Partidul liberal Iabloko are trei locuri, plus un independent susținut de acest partid. Partidul Rusia dreaptă, considerată a fi parte a opoziției «tolerate» de Kremlin, și-a făcut intrarea în parlamentul moscovit cu trei deputați. Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nouă deputați ai partidului la putere, Rusia unită, nu au fost realeși, între care chiar liderul organizației din Moscova a partidului la putere, Andrei Metelski, ales consecutiv începând din 2001. Rezultatele acestui scrutin sunt așteptate cu interes de analiştii politici nu doar ruși, ele fiind considerate – înaintea legislativelor din 2021 – un test pentru determinarea viitorului politic al Rusiei și al lui Vladimir Putin personal, aflat la putere deja de trei decenii și care, teoretic, ar urma să părăsească postul actual în 2024.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW