marți, 27 octombrie
9.4 C
București
marți, 27 octombrie

OMS: Declarațiile lui Mike Pompeo privind originea coronavirusului au caracter “speculativ”

În declarația televizată de duminica trecută la postul american ABC, Mike Pompeo, secretarul de Stat în administrația Trump, susținea că dispune de “o cantitate importantă” de dovezi ce demonstrează că virusul ucigaș ar proveni dintr-un laborator din Wuhan , unde în decembrie anul trecut a izbucnit epidemia.

“Noi nu am primit nicio dovadă bazată pe date specifice din partea guvernului american privitoare la pretinsa origine a coronavirusului. Ca atare, din punctul nostru de vedere, o astfel de informație rămâne de domeniul speculativ”, a declarat unul dintre principalii experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Rian, la o conferință de presă virtuală ținută la Geneva. Acesta a subliniat că a căutat cu insistență informații referitoare la originea coronavirusului, element de “o importanţă excepțională” pentru a putea deține controlul asupra epidemiei. “Cum acest gen de date și dovezi au existat, guvernului american îi revenea misiunea de a decide dacă ele pot fi făcute cunoscute și când”, a adăugat expertul OMS.

De o bucată de vreme, epidemia a devenit sursă de tensiuni între Washington și Beijing; alimentate de declarații agresive atât de o parte, cât și de cealaltă. Donald Trump a mers, luna trecută, până la a suspenda acordarea contribuției americane la bugetul OMS, acuzând organizația că “nu și-a îndeplinit îndatoririle esenţiale” în lupta împotriva epidemiei. Administrația Trump a atacat grav OMS, reproșându-i poziții adoptate de-a lungul timpului mai degrabă favorabile Beijingului. Inclusiv săptămâna trecută, înaintea lui Mike Pompeo, președintele Trump s-a declarat convins că virusul în cauză provine dintr-un laborator din Wuhan, refuzând însă, ca și Mike Pompeo, să ofere probele pe care le dețin.

By Central Intelligence Agency – https://www.cia.gov/about-cia/leadership/mike-pompeo.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61251722

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articolul precedentDe la minus la V
Articolul următorCaricatura zilei

WWW