10.2 C
București
miercuri, 25 noiembrie

OMS: Numărul contaminaţilor cu Covid-19 s-a dublat în ultimele săptămâni la nivel mondial

Cazurile de infectare cu coronavirus s-au dublat în ultimele șase săptămâni, a declarat la o întâlnire cu presa vineri, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Potrivit ultimelor cifre anunțate sâmbătă dimineață, numărul contaminaţilor cu Covid-19 în lume a ajuns la peste… 6,2 milioane, iar cel al decedaţilor la peste 551.000.

“Avem nevoie de leadership, de participare comunitară și de solidaritate colectivă… Numai o acțiune agresivă combinată cu unitatea naţională și solidaritatea mondială poate răsturna cursul pandemiei”, a declarat directorul OMS. În numeroase zone ale lumii, a subliniat el, s-a văzut că, chiar dacă epidemia este foarte puternică, ea poate fi pusă sub control. A recunoscut însă că “este încă multă muncă” pentru a învinge acest virus ucigaș. În opinia lui Ghebreyesus, “un accent puternic pe angajamentul comunitar, testele, trasajul contaminatilor, izolarea și tratamentul bolnavilor constituie cheia blocării lanțului de transmitere și a suprimării virusului”.

SUA: Record după record la numărul zilnic al contaminaţilor. Trump și-a pus masca protectoare

Numărul zilnic al noilor infectați cu Covid-19 a ajuns duminică, la capătul a 24 de ore, la 66.528 . Este a cincea zi în care apare un nou record al contaminaţilor suplimentari, motiv pentru care autoritățile sanitare americane declară că în unele dintre statele federale pandemia este scăpată de sub control.Numărul total al contaminatilor în Statele Unite a ajuns la 3.242.073.

Pentru prima oară, sâmbătă, Donald Trump a apărut în public purtând o mască protectoare pe care era imprimat blazonul aurit al președinției americane, cu ocazia vizitei la un spital militar de lângă Washington.

Brazilia a depășit pragul de 70.000 decese cauzate de Covid-19

Cea mai mare țară a Americii Latine numără 1,8 milioane de contaminați cu Covid-19 și peste 70.000 decese. Sâmbătă erau anunțate 1.214 decese suplimentare intervenite în ultimele 24 ore și alte 45.048 cazuri suplimentare de contaminare cu Covid-19.

Populația acestei țări, relatează corespondenți ai presei franceze, trăieşte o mare dramă. Într-unul din reportaje se arată, spre exemplu, că numeroase cruci au fost amplasate lângă clădirea parlamentului brazilian, în memoria victimelor virusului ucigaș. Surprinzător, această tragică situație nu a împiedicat autoritățile braziliene să relaxeze restricțiile impuse inițial și să decidă redeschiderea barurilor, cafenelelor, restaurantelor și a magazinelor, începând cu Sao Paulo și Rio de Janeiro. “Dacă ținem cont de actualele scene și consecințe ale ieșirii din izolare, numărul contaminaţilor va continua să crească până în lunile octombrie-noiembrie, cu unele fluctuații”, a declarat Domingos Alves, coordonatorul Laboratorului pentru cercetări privind sănătatea (LIS). Este semnalată absența unei politici naționale de luptă cu coronavirusul și însuși președintele țării a fost testat pozitiv cu Covid-19 (o “mică gripă” , cum s-a exprimat chiar domnia sa). S-a aflat că, de la anunțul oficial privind contaminarea sa, preşedintele Bolsonaro, cunoscut pentru poziția sa de minimalizare a crizei sanitare provocate de Covid-19, s-a tratat cu hydroxychloroquina, ale cărei efecte benefice sunt departe de a se fi dovedit, dar susține că se simte foarte bine.

Pandemia se agravează și în Rusia

Duminică, în Rusia a fost înregistrat un nou record zilnic de contaminări cu coronavirus, ducând numărul total al bolnavilor existenți în acest moment în Rusia la 134.687, din care 10.633 în ultimele 24 de ore. Numărul deceselor a ajuns la 1280. Rusia, semnalează France Presse din Moscova, este în prezent țara în care pandemia progresează cel mai rapid în Europa. La Moscova, de departe principalul focar al pandemiei, cu mai bine de jumătate de bolnavi din cifra totală, autoritățile au cerut locuitorilor să rămână acasă, să respecte măsuri sanitare din cele mai severe pentru oprirea propagării virusului ucigaș.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW