Cele 23 țări membre ale OPEC+ (producătoare de petrol) au decis miercuri, în cadrul reuniunii lor de la Viena, o creștere a producției lor zilnice de petrol de doar 100.000 de barili. Ele manifestă o mare prudență din cauza riscului unei recesiuni economice mondiale, însoțită de o scădere a cererii de petrol și de scăderi consistente ale cursului barilului de țiței. Este o creștere de-a dreptul umilitoare, mult inferioară față de cei 648.000 barili și 432.000 barili suplimentari cu cât a fost majorată extracția în lunile precedente. Această decizie de miercuri este, însă, și un revers dat președintelui Biden care recent s-a deplasat în Arabia Saudită special pentru a cere creșterea extracției sale de petrol, fiind una dintre țările care dispun de capacități de producție suplimentare. Decizia nu a influențat totuși piața, prețul petrolului fiind orientat către scădere. Investitorii sunt mai degrabă influențați de creșterea neașteptată a nivelului stocurilor petroliere din Statele Unite. Cursul barilului s-a depreciat cu 2%, sortimentul Brent ajungând la circa 98 dolari barilul, iar cel al sortimentului WTI la 92 dolari. În decurs de o lună, prețul la petrolul Brent s-a diminuat cu 10%. Unii experți au comentat ironic decizia de la Viena privind creșterea producției de petrol cu infima cantitate de 100.000 barili pe zi, ”cea mai mică creștere din istoria OPEC, incapabilă să ajute la depășirea crizei actuale”, dar care ar putea afecta negativ relațiile americano-saudiene.
Menajarea Rusiei
Cei 23 membri ai OPEC+ au trebuit, miercuri, să decidă o nouă strategie, acordul actual ajungând la expirare. Pe hârtie, ei au revenit la nivelurile de extracție dinaintea pandemiei. În primăvara anului 2020, grupul a decis oprirea extracției a milioane de barili de petrol de teamă de a nu inunda piaţa cu țiței imposibil de a fi absorbit ca urmare a scăderii cererii. Acesta a fost motivul pentru care Joe Biden a decis să plece, pentru prima oară în calitate de președinte al Statelor Unite în Arabia Saudită, ”uitând” afirmațiile ireverenţioase la adresa prințului moștenitor după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi. Obiectivul său a fost să convingă Regatul saudit să pompeze mai mult petrol pentru a opri creșterea fulminantă a prețurilor la carburanți.
Prin decizia de miercuri, OPEC+ demonstrează însă că această grupare rămâne ”sudată” și menajează Rusia, obiect al sancțiunilor occidentale din cauza invadării Ucrainei. În comunicatul final se insistă asupra ”importanței menținerii consensului și coeziunii alianței”.