Este binecunoscută situația dramatică din ultimele luni de pe piețele de petrol ale lumii, marcată în mod special de o prăbușire a prețurilor, ajungând în luna ianuarie cu până la 50%. O prăbușire legată de scăderea considerabilă a cererii, de pandemia cu coronavirus care a pus o frână bruscă economiei mondiale. Această situație a constrâns Arabia Saudită și Rusia să reia dialogul vizând o reducere a producției de țiței, rupt brusc la începutul lunii martie ca urmare a refuzului Riyadului de a-și reduce producția de petrol.
Acordul actual prevede o diminuare a producției de petrol a țărilor OPEC și a partenerilor săi conduși de Moscova, începând din 1 mai, cu aproape 10 milioane de barili pe zi. Singura țară care are o poziție diferită de cea a celorlați este Mexicul. Acesta a declarat că își diminuează producția cu doar un sfert din cantitatea ce i-a fost cerută de OPEC și parteneri, respectiv cu doar 100.000 barili pe zi, în loc de 400.000.
Conflict agravat de pandemie
De mai multe săptămâni, între Rusia și Arabia Saudită avea loc un război al prețurilor – amândoua țările mărindu-și în mod voit producția – război agravat de prăbușirea cererii pe piețele lumii ca urmare a pandemiei de coronavirus. Cum era de așteptat, conflictul ruso-saudit a antrenat o prăbușire a prețurilor la petrol. La mijlocul săptămânii trecute, prețul barilului de Brent din Marea Nordului se diminuase cu 49% față de prețul practicat la începutul anului. Noul acord face însă ordine: producția de petrol va fi redusă, în total, cu 10% din oferta mondială. Arabia Saudită și Rusia, principalii „artizani”, își vor diminua fiecare cu 2,5 milioane de barili pe zi. Reducerea totală a producției de petrol va merge până la 8 milioane de barili pe zi în ultimele șase luni ale anului 2020, apoi cu 6 milioane barili pe zi din ianuarie 2021 până în aprilie 2022.
Rusia, prin ministrul său al Energiei, Alexander Novak, a anunțat că acordul mai sus menționat este sprijinit și de Statele Unite. „Americanii, a declarat ministrul rus citat pentru agenția TASS, susțin și ei acordul, declarându-se gata să contribuie la diminuarea producției de petrol.”
Foto: Original uploader was Mnb at zh.wikipedia – Transferred from zh.wikipedia; transferred to Commons by User: Shizhao using CommonsHelper., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10900128