„China a obținut rezultate considerabile în dezvoltarea sa de înaltă calitate”, „În calitate de a doua entitate economică din lume, China își realizează obiectivele pentru creșterea economică în anul 2024”… au consemnat mai multe agenții de presă străine, după ce China a dezvăluit, în 26 decembrie, rezultatele celui de-al 5-lea recensământ economic național.
Conform datelor publicate, Produsul Intern Brut (PIT) al Chinei în anul 2023 a ajuns la aproximativ 130.000 miliarde de yuani, cifra plasând China pe locul al doilea în lume după agregatul economic. În ultimii cinci ani, China a contribuit cu 30% la creșterea economiei mondiale, devenind cea mai mare forță pentru dezvoltarea economiei globale. În aceeași zi în care au fost publicate rezultatele recensământului, Banca Mondială (BM) a îmbunătăți previziunile privind creșterea economică a Chinei.
Recensământul economic este un sondaj important, efectuat pentru a descoperi situația și puterea țării. Acesta are loc la fiecare cinci ani, începând din 2004, în care sunt implicate industriile secundare și terțiare. Rezultatele arată că China avea 33,27 milioane de persoane juridice angajate în industrii secundare și terțiare la sfârșitul anului 2023, în creștere cu 52,7% față de sfârșitul anului 2018.
În ultimii cinci ani, de când economia mondială a început să se îndrepte spre o perioadă slabă, incertitudinile geopolitice stârnind volatilitate pe piețele globale, iar protecționismul fiind în ascensiune, economia chineză a înregistrat performanțe pozitive în optimizarea structurii, inovației și tranziției către verde.
În anul 2023, numărul brevetelor de invenție, solicitate de persoanele juridice angajate în industrii, a crescut cu 65,1% comparativ cu anul 2018. La sfârșitul anului 2023, numărul întreprinderilor peste dimensiunea desemnată care se ocupă de industriile emergente strategice a fost de 158.000, cifra reprezentând peste o cincime din total comparativ cu cele din industrii obișnuite și de servicii.

Totodată, în acei cinci ani, industriile cu energii noi au cunoscut o dezvoltare prosperă. Producția vehiculelor electrice (EV) în anul 2023 a fost de 9.458.000 unități, de 6,9 ori mai mare comparativ cu anul 2018. Cu 60% din productivitatea mondială, China se situează pe primul loc în lume de nouă ani consecutivi. Pe lângă EV, crește și productivitatea Chinei la baterii de tracțiune, celule de siliciu monocristalin sau policristalin și alte produse cu energie verde.
Economia chineză s-a confruntat în ultimii cinci ani cu mai multe provocări, demonstrându-și marea flexibilitate. În această perioadă, industria manufacturieră chineză și-a recuperat productivitatea, asigurând funcțional lanțul global de aprovizionare. Studiile Fondului Monetar Internațional (FMI) arată că un procent de creștere a economiei chineze poate stimula 0,3% din ridicarea nivelului economic al altor entități. Mai mult, BMW, Sanofi și alți giganți internaționali continuă să-și lărgească investițiile către China, fapt ce dovedește încrederea mondială în economia chineză.
La conferința centrală de lucru pe teme economice din acest an, a fost anunțată extinderea deschiderii, asigurarea comerțului internațional și atragerea continuă a investițiilor străine. Este un semn către lume că economia chineză rămâne crescută și va aduce lumii mai multe beneficii.