Reuniunea anuală a Forumului Asiatic de la Boao a atras aproape 2.000 de reprezentanți din mediul politic, industrial, comercial și al think-tank-urilor, din peste 60 de țări și regiuni. Timp de patru zile, participanții la eveniment au purtat discuții pe marginea temei „Asia și lumea: provocări și responsabilități comune”, lansând un apel pentru solidaritate, cooperare și eforturi comune, pentru dezvoltare. Rolul activ jucat de China a fost apreciat de diferite părți.
„China dispune de o piață uriașă”, „China extinde deschiderea de calitate”, „China are avantaje în privința sistemului industrial, specialiștilor și inovației” … În perioada reuniunii, mai mulți invitați au declarat că economia chineză are o mare flexibilitate și un mare potențial de dezvoltare. „Cred că economia chineză va menține o bună tendință de dezvoltare și va exercita o influență majoră asupra lumii”, a afirmat pentru China Media Group fostul premier japonez, Yukio Hatoyama.
În prezent, dezvoltarea forțelor de producție cu calitate nouă a devenit un simbol al economiei chineze. Statisticile arată că investițiile în industriile chineze de înaltă tehnologie au menținut o creștere de două cifre ani la rând, numărul întreprinderilor profilate pe acest domeniu ajungând la aproape 400.000. Exporturile de autovehicule electrice, bateriile cu litiu și produsele fotovoltaice au avut o creștere semnificativă. Economia digitală s-a dezvoltat accelerat, rata de acoperire a serviciilor 5G depășind 50%.
Președintele pentru China al grupului german Merck, Marc Horn, a declarat că a resimțit dezvoltarea de calitate a inteligenței artificiale și a digitalizării în China. „Acest fapt ne-a inspirat și cred că vor fi domeniile la care putem contribui în viitor.”
Participanții la eveniment au rămas cu o impresie adâncă privind dezvoltarea ecologică a Chinei. Reuniunea din acest an este prima după darea în funcțiune a zonei demonstrative cu zero emisii de carbon a Forumului Boao. Toate spațiile destinate reuniunii pot asigura consumul de electricitate din propria producție, fiind realizată neutralitatea carbonului.
Potrivit statisticilor, China a realizat o creștere uriașă în domeniul infrastructurii ecologice, energiei verzi și vieții ecologice, investițiile și piața de consum implicate putând ajunge la 10.000 de miliarde yuani.
Dezvoltarea comună necesită deschidere. În ultima vreme, China a lansat o serie de măsuri pentru stimularea deschiderii de înalt nivel, precum reducerea listei negative pentru accesul investițiilor străine, eliminarea completă a restricțiilor în industria manufacturieră, tratarea în mod egal a întreprinderilor chineze și a celor străine.
Partener la compania americană de consultanță Oliver Wyman, Benjamin Simpfendorfer a declarat că globalizarea economiei a întâmpinat dificultăți, Asia făcând eforturi susținute pentru circulația liberă a mărfurilor și capitalului, China fiind centrul acesteia. „Pentru o companie străină, este foarte important să se poată dezvolta aici.”
Statisticile arată că, în primele două luni din 2024, numărul companiilor cu investiții străine nou înființate în China a crescut cu 34,9%. La Forumul de dezvoltare a Chinei care s-a încheiat recent, liderii companiilor transnaționale au exprimat optimismul față de perspectivele pieței chineze.
Adjunctul directorului executiv al Deloitte China a apreciat că China va continua să extindă deschiderea de înalt nivel, făcând eforturi pentru „întâlnirea” pieței interne cu investițiile străine. Creșterea continuă a economiei chineze oferă altor țări o piață imensă și oportunități de cooperare, jucând un rol activ în creșterea și stabilizarea economiei globale.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV