In cazul in care ai pierdut unul sau mai multi dinti, majoritatea dentistilor iti vor recomanda sa optezi pentru un tratament cu implanturi dentare. Insa cum stii ca ai ales cel mai potrivit model? Exista mai multe criterii de care trebuie sa tii cont, motiv pentru care iti prezentam caracteristicile de baza ale acestora!
Dimensiunea
Poti intalni implanturi dentare intr-o gama variata de dimensiuni, care se potrivesc cu varii regiuni ale osului maxilar si mandibular. Criteriile in acest caz sunt atat latimea si adancimea osului, cat si tipul de lucrare. Spre exemplu, pentru regiunile inguste sau ca solutie provizorie, se poate opta pentru mini-implanturi, care sunt mai subtiri, avand o grosime de 2-3 mm.
De regula, implanturile clasice au in jur de 3-5 mm grosime si 15 mm inaltime. Exista si optiunea Fast & Fixed, care presupune montarea unor modele ce permit construirea unei punti provizorii foarte rapid, chiar in ziua interventiei!
Materialul
Cel mai des folosit material pentru implanturi dentare este titanul, un metal durabil si bio-compatibil cu organismul uman. Cu toate acestea, exista si pacienti care pot prezenta incompatibilitati cu acest material, motiv pentru care se poate recurge si la alte variante, precum zirconiul.
Acesta are culoarea alba, este acceptat usor de catre organism si este rezistent la coroziune. Exista implanturi partiale din zirconiu (bontul este din zirconiu, iar partea implantabila din titan) sau chiar realizat in intregime din acest material.
In anumite cazuri, poti opta pentru implanturi fabricate din materiale organice, precum polimetacrilatul de metal, buretele de fibrina, diferite gelatine sau os liofilizat, precum si diverse amestecuri de metale si nemetale.
Tipul de fixare
Cele mai utilizate implanturi dentare au aspectul unui surub, care se insereaza direct in os. Cu toate acestea, cand structura osoasa nu permite o astfel de operatiune, exista si optiunea implanturilor subperiostale, care se insereaza gingival, avand un cadru metalic pe care vor fi fixati stalpii de suport ai viitoarelor coroane dentare. Alte optiuni includ modele transosoase, care presupun, insa, o interventie chirurgicala mai complexa.
Forma
Precum am subliniat mai sus, forma cea mai des intalnita are aspectul unei radacini, intocmai cu cea a dintelui natural. Insa, in anumite cazuri, cand osul maxilarului este prea ingust, se pot folosi si implanturi de tip placa/lamela. Acestea se insereaza de-a lungul osului, avand o structura asemanatoare unui gratar. In timp, tesutul osos va patrunde prin ochiurile lamelelor, rezultand intr-o lucrare rezistenta si bine fixata.
In cazurile in care pacientii sufera de pierderi osoase semnificative (precum in urma unui accident), exista si implanturi dentare de tip cadru, care au aspectul unei bare metalice subtiri, extinse peste maxilar, cu rolul de a proteja zona inferioara a acestuia.
Asadar, nu exista un model de tratament ideal pentru orice situatie. Medicul stomatolog este cel care decide impreuna cu pacientul varianta optima de tratament in functie de osul maxilarului si de starea de sanatate a pacientului.
Pentru mai multe detalii, intra pe www.dentalexcellence.ro, fa-ti o programare si afla care sunt variantele cele mai potrivite pentru tine! Recastiga-ti zambetul si increderea in tine cu ajutorul specialistilor in domeniu!