Țările din Orientul Apropiat multiplică măsurile pentru a contracara epidemia de Covid-19 extinsă din Iran, unde situația pare a fi fost scăpată de sub control.
Iranul, ale cărui frontiere terestre au fost închise de către vecini încă din luna februarie, este a treia țară din lume cel mai grav lovită de coronavirus. Are deja 1.300 morți și 18.400 contaminați. Surse informate din zonă, citate de „Les Echos”, spun însă că cifrele publice sunt, în realitate, cu 20-30% mai mici decât cifrele reale. Grav este faptul că Iranul este statul cel mai puțin „înarmat” pentru a face față epidemiei – cu serviciile sale sanitare fără material medical, dezorganizate din cauza sancțiunilor americane și profund marcat de corupția locală.
Guvernul, care inițial a pretins că epidemia este un zvon dușmănos lansat de Statele Unite, nu a ordonat până acum nicio măsură vizând izolarea, carantina pentru cei suspecți a fi contaminați. Pentru președintele Hassan Rohani a fost suficientă închiderea școlilor. Sub presiunea personalităților religioase, până miercurea trecută, guvernul nu a îndrăznit să închidă lăcășurile de cult și pelerinaj. În fine, vinerea trecută, s-a recomandat populației să rămână acasă, inclusiv cu prilejul evenimentelor prilejuite de Anul Nou. Dar joi, în ajunul începerii ceremoniilor respective, bazarele din Teheran erau pline, spre nemulțumirea ministului adjunct iranian al Sănătății, Alireza Raissi.
Toată zona Golfului se cutremură
Lejeritatea cu care în Iran este tratată epidemia de coronavirus i-a determinat pe vecinii din zona respectivă să ia urgent măsuri radicale. Cu toții au închis școlile, universităţile, parcurile, restaurantele încă de acum zece zile. Arabia Saudită, foarte sensibilă după ce în 2012 a mai fost victima unei epidemii cu MERS, a fost prima țară din lume care și-a închis fontierele încă de la începutul lunii martie. A pus, de asemenea, în carantină regiunea Qatif, locuită majoritar de populație şiită, foarte expusă fluxului de vizitatori din Iran. Vinerea trecută, Riyadul a luat noi măsuri severe: a suspendat toate transporturile publice, inclusiv taxiurile și autobuzele, după ce în prealabil a închis toate marile centre comerciale și majoritatea locurilor publice, inclusiv moscheele, cu excepția celor de la Medina și Mecca. A fost suspendat și pelerinajul de la Kabaa, locul cel mai sacru al Islamului.
Emiratele Arabe Unite, principalul centru de tranzit aerian din regiune, a interzis începând de miercurea trecută toate intrările pe teritoriul propriu, inclusiv pentru rezidenții străini cu cte în regulă. Omanul și Qatarul sunt de asemenea teritorii închise pentru străini. Irakul, aflat în plină criză politică și economică, nu a îndrăznit să ia măsuri prea severe. Doar la Bagdad au fost închise școlile și universitățile, precum și legăturile aeriene.