Cotidianul francez «Les Echos» prezintă, sub titlul de mai sus, pe un spațiu amplu, epopeea mult discutatei – la noi – achiziționări a unor corvete destinate modernizării flotei militare a țării noastre. România, își informează cititorii «Les Echos», a atribuit în final constructorului francez Naval Group un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru construirea a patru corvete Godwind, precum și pentru renovarea a două fregate mai vechi… Contractul intervine la finele unei proceduri care a durat mai bine de patru ani, perioadă marcată de multiple complicații.
Ultimul episod al acestui foileton, prezentat de autoarea articolului: partenerul ales de Naval Group pentru a încerca să consolideze industria navală militară în Europa, compania italiană Fincantieri, a depus la tribunal un recurs împotriva noului său aliat francez. Cum recursul a fost respins, ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, a anunțat oficial comanda pentru Naval Group. Omologul său francez, dna Florence Parly, a salutat, într-o declarație, ceea ce a numit «o decizie ce se înscrie pe deplin în efortul de construire a unei Europe a apărării puternice și ambițioase».
Dispute politice
Florence Parly, mai marchează «Les Echos», și-a exprimat satisfacția în legătură cu bunele rezultate înregistrate în exportul industriei franceze, subliniind că Naval Group a obținut contracte pentru construirea într-un an a 22 de nave destinate exportului, scor fără egal în trecut. Demersul întreprinderii franceze, reamintește de asemenea ziarul mai sus citat, a avut loc în competiție cu grupurile Damen (olandez) și Fincantieri (Italia). Naval Group nu a fost totuși preferat de guvernul (român – n.n.) precedent, care favoriza grupul olandez Damen.În consecință, ofertele au fost suspendate în luna ianuarie de către foștii conducători ai României, sub pretextul «riscurilor pe care le implică pentru interesul național de securitate». Secretarul de Stat din Ministerul (român – n.n.) al Apărării a fost destituit luna trecută, la câteva zile după încarcerarea liderului social-democrat Liviu Dragnea, acuzat de deturnarea fondurilor europene, și înlocuit de către Klaus Iohannis.
Al patrulea succes la export
Naval Group, reamintește în continuare «Les Echos», s-a asociat cu șantierul naval român SNC, care va construi partea esențială a corvetelor, după un transfer de tehnologie. Prima corvetă va fi livrată în 2022 iar celelalte trei, până în 2026. Contractul, subliniază autorul articolului din ziarul francez menționat, «va avea un impact pozitiv în Franța, în birourile de studii, de echipamente și de armament». La începutul anului, au recunoscut oficiali de la Naval Group, noi aveam sub-producție în șantier, dar astăzi, suntem deplin asigurați cu comenzi». Are loc, spun ei, al patrulea succes la exportul modelului Gowind, după contractele cu Egiptul, Malaysia și Emiratele Arabe Unite. Aceste mici fregate vor fi echipate cu sistemul de luptă dezvoltat de Naval Group, cu sonare Thales și rachete MBDA. Oferta, confirmă și «Les Echos», include de asemenea renovarea a două fregate românești T22 și crearea unui centru de antrenamente.