4.9 C
București

Osaka – o întâlnire importantă care a scăpat atenției publice

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale summitului G20 – exceptând întâlnirile dintre liderii occidentali, inclusiv cele cu președintele american Donald Trump, colportate de mass-media – a fost interviul lui Vladimir Putin pentru Financial Times, corelat cu strângerile ferme de mână dintre Rusia, China și India.

Trilaterala a fost o întâlnire oarecum informală care s-a desfășurat ca o consecință a inițiativei lui Modi, exprimată încă de la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) la începutul lunii iunie. Întâlnirea vine pe fondul temerilor crescânde ale Statelor Unite, deja preocupate de vânzarea de câtre Rusia a sistemelor de apărare aeriană S-400 către Turcia și India, două națiuni care, probabil, erau considerate ca fiind principalele puteri non-occidentale din tabăra occidentală.

Totodată, aceasta se desfășoară și într-un moment în care Putin și Xi Jinping tocmai și-au încheiat cea de-a șasea reuniune în mai puțin de două luni, în care s-au abordat subiecte variind de la integrarea Rusiei în Inițiativa „Belt and Road” (BRI), la starea de securitate din Orientul Mijlociu și Asia Centrală și „de-dolarizarea„ comerțului.

Pregătite să-și asume responsabilitatea globală, ca o consecință a „eșecului Vestului” de a răspunde celor mai presante întrebări ale prezentului, Rusia și China își dovedesc voința de a păși în față, fără să excludă, totuși varianta cooperării cu Vestul – reprezentativă pentru înclinarea balanței de putere către est fiind declarația prim-ministrului pakistanez, Imran Khan, din cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, conform căreia „puterea geopolitică se extinde către est într-o lume multipolară” și că „Pakistanul este gata să profite de această schimbare”.

Astfel, printe cele câteva aspecte ale interviului acordat de președintele rus, Vladimir Putin jurnaliștilor Financial Times, care au scăpat atenției publice, menționăm și declarația acestuia de după întâlnirea cu Modi și Xi, în ceea ce privește Rusia, India și China, privitoare la crearea „bazei unei arhitecturi de securitate egale și idivizibile în Eurasia”, potrivit The Diplomat.

Întrebarea care apare, este dacă anul 2019 aduce sau nu, o reorientare a încrederii către puterile non-occidentale și non-liberale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, la 70 de ani de la fondare

Academia Română găzduiește joi, 30 ianuarie 2020, sesiunea aniversară „Institutul de Istorie și Teorie Literară «G....

Londra anunță o “Taskforce Europe”, cu misiunea de a negocia cu Bruxellesul după Brexit

Regatul Unit va părăsi UE la miezul nopţii de vineri, 31 ianuarie, dar reglementările europene în vigoare vor fi aplicate...

China se pregătește pentru o îndelungată luptă cu coronavirus. Decesele au ajuns la 106, iar numărul contaminaţilor la peste 4.500

Comisia națională de sănătate, citată de corespondentul permanent la Beijing al ziarului "Les Echos", a anunțat că numărul victimelor epidemiei...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în luna decembrie

In luna decembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de...

TRENDING

Cele opt plafoane fiscale actualizate la 2020

Curierul Național vă prezintă cele opt plafoane...

Crește produsul intern brut

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018,...