Nora Baldovin (www.b1tv.ro)
Datele privind indicii de prețuri în agricultură publicate luni, 26 iunie 2023, de către Eurostat, arată creșteri continue ale prețurilor pentru produsele agricole în primul trimestru al anului 2023 (T1 2023). Printre produsele vizate, s-au înregistrat creșteri de prețuri deosebit de mari pentru ouă (+60% în medie în întreaga UE), orez (+51%), măsline și porcine (ambele +49%).
În UE, prețul mediu al producției agricole și al cheltuielilor care nu sunt legate de investiții a crescut
Războiul din Ucraina, lipsa cerealelor furajere, reducerea exporturilor de cereale, gripa aviară și condițiile de climă au afectat prețurile la nivel european.
Între primul trimestru al anului 2022 (T1 2022) și T1 2023, prețul mediu al produselor agricole în întreaga Uniune Europeană a înregistrat o creștere semnificativă pentru același coș de produse de consum (+17%).
Creșterea generală a prețului ouălor în UE a reflectat nu doar lipsa de cereale furajere și reducerea exporturilor de cereale din Ucraina, ci și izbucnirea gripei aviare în Belgia și Olanda, potrivit analizei Eurostat.
Au existat creșteri semnificative ale prețurilor pentru hrana animalelor (+16%), semințe și material săditor (14%), precum și produse de protecție a plantelor și pesticide (+12%).
În aproape toate țările UE, prețul mediu atât al producției agricol, cât și a cheltuielilor care nu sunt legate de investiții a crescut.
Cele mai mari rate de creștere ale prețului mediu a producției agricole au fost înregistrate în Spania și Portugalia (ambele +33%).
Pe de o parte se reclama lipsa cerealelor din Ucraina,
pe de alta parte agricultorii din tarile vecine (Polonia, Ungaria ) reclama scaderea pretului cerealelor din tarile lor datorita importurilor din Ucraina.
Nu cumva tiparirea de Euro in pandemie si apoi in timpul razboiului (pentru livrarea de arme Ucrainei, in mod gratuit)
a contribuit la cresterea generala a preturilor din toate tarile UE?