8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

OUG pentru liberalizarea sistemului de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Documentul a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 4 februarie

După adoptarea proiectului de OUG, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirma că obiectivul actului normativ este „salvarea vieţilor pacienţilor care (…) sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale”.

„Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a declarat Dancă.

El a explicat că prin ordonanţă „se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice” şi, totodată, „se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”.

„Pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat. Este un act normativ curajos al Guvernului (…). El a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale, sectorul medical şi este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală care doreşte să elimine discriminările între sectorul public şi privat, pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, în funcţie de nevoie. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, cele privind infarctul miocardic şi atacul cerebral”, a mai spus Dancă.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Mare hotie . De fapt mosierul Basescu , dintr- un amarat de marinar , acum om de afaceri si mosier , inca cand mai era la carma statului spunea ca trebuie incurajat sistemul privat in Sanatate. Romania are alocati 8 miliarde euro pentru sanatate . O suma astronomica care este devalizata stiintific d o mafie osificata in 30 de ani. Se procedeaza exact ca in mafiile din toata lumea: intri si nu mai iesi decat in sicriu. Mergeti la oricare directie de sanatate din tara si veti vedea ca bodyguarzii , care au sarcini de paza , si asta este valabil in sectorul comercial , se comporta ca politia cu cetatenii care trec gardul mafiotilor si ii livreaza direct la functionarul respectiv , sa nu cumva sa observe ceva sau sa dea de vreun sef. Desi actul normativ a intrat in vigoare , adevarul nu a fost spus. Privatii au liber sa rupa,halci consistente din fondul de asigurare si asa insuficient. Socoteala e simpla. In sectorul de stat sumele decontate pentru serviciile medicale sunt infime fata de cele din sectorul privat . Romanii stiu asta dar Liberalii care continua politica PSD , ambele in partidul stat FSN=PCR, au avut trasata sarcina asta. O operatie de apendicita la stat costa , cu tot cu spitalizare , pana in 4.000 lei iar la privat bate catre 10.000 lei. Daca pana acum fondurile alocate la stat se terminau pe 15 ale lunii, acum cu rechinii ,,toti cotizanti la partide, va fi desert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW