Analiști ai fenomenului de la cotidianul „Les Echos” semnalează că, în ultimele zile, fluxul cotidian al noilor cazuri de contaminați cu Covid-19 se diminuează ca număr absolut în aproape toate țările lumii. Numărul noilor contaminați – conform unui bilanț total – nu depășește 1,2% raportat la cei deja înregistrați. Este adevărat, a fost depășit pragul simbolic de 5 milioane de infectați înregistrați oficial în lume, dar serviciile de urgență nu mai sunt suprasolicitate. Dacă într-o lună de zile nu ne vom confrunta cu un nou val de contaminați, putem spera la o „stagnare” a pandemiei, sunt de părere epidemiologi francezi de reputație, citați de „Les Echos”.
A frapat zilele trecute depășirea pragului de 5 milioane contaminați în lume, dar această creștere s-a datorat în totalitate evoluțiilor din patru țări – Rusia, Brazilia, Arabia Saudită și Statele Unite. Numărul noilor cazuri de infectați este în ultimele zile „glisant”, sub 2% față de totalul contaminaţilor existenți în aproape toate cele 25 de țări cu cel mai mare număr de persoane infectate. Fac excepție Brazilia (+5%), Pakistan, Arabia Saudită, Mexic (+4%), India și Rusia (+3%). Numărul oficial al contaminaţilor rămâne totuși mic raportat la populație.
Printre țările occidentale cel mai grav lovite de Covid-19, creșterea zilnică a numărului infectaţilor nu depășește 1,2% în Statele Unite, 0,3% în Germania, 0,25% în Franța, Italia sau Spania. În Elveția nu este mai mult de 0,05% pe zi, în Belgia de 0,6%, iar în Regatul Unit de 1,2%.
Experții recunosc faptul că numărul contaminaţilor ar putea fi mai mare față de cel oficial pretutindeni în lume, întrucât nu toate țările au efectuat testarea sistematică a populației, dar tendința nu este în creștere.
Reflux și în privința urgențelor și a deceselor
În ceea ce privește numărul deceselor, din care două treimi sunt concentrate în țările occidentale, el crește lent, chiar dacă se înregistrează unele „vârfuri” punctuale, cum a fost cazul Statelor Unite sau al Braziliei. În Franța, Spania, Elveția și alte țări ale UE, numărul deceselor zilnice scade. Aceeași tendință se înregistrează în manieră semnificativă în privința urgenţelor sau al pacienților în reanimare. Peste tot, constată „Les Echos”, aceste cifre sunt în scădere și sistemele de sănătate nu sunt suprasolicitate, așa cum s-a întâmplat în a două jumătate a lunii martie.
O „epuizare”misterioasă a coronavirusului
Epidemiologii nu au, pentru moment, o explicație incontestabilă pentru „epuizarea” actuală a virusului ucigaș. Nu este exclus ca izolarea să fi influențat dinamica propagării Covid-19 care, la începutul crizei, avea o rată a creșterii contaminaţilor de 20% pe zi, ceea ce a impus instituirea la mijlocul lunii martie a unor restricții dure. Dar, spun specialiștii, nu este sigur că aceste măsuri au dus la „retragerea” pandemiei. Sunt țări care, fără restricții, nu au înregistrat un mare număr de contaminați și morți (Elveția, Norvegia, Balcanii). Niciun tratament miraculos nu poate explica actuala „pierdere de suflu” a pandemiei, având în vedere că țările au adoptat strategii foarte diverse și medicații la fel de diferite. Nu există niciun consens al epidemiologilor în această misterioasă pandemie ce ar putea reveni în altă parte a planetei, în emisfera sudică, odată cu venirea iernii.
Foto: By NIAID – https://www.flickr.com/photos/niaid/49534865371/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87484997
S-a fasait si virusu asta, dar la toamna va pregatim unu nou-nout, draji evropeni !