Pandemia în Franța: Emmanuel Macron a prezentat calendarul relaxării restricțiilor anti-Covid-19


La o întâlnire organizată cu presa regională, președintele Emmanuel Macron a detaliat calendarul redeschiderii activităților comerciale, a teraselor, obiectivelor culturale, sportive și al relaxării stării de izolare începând din 19 mai.
Magazinele comerciale, terasele barurilor și ale restaurantelor, așezăminte culturale precum cinematografele, muzeele se redeschid începând de miercuri, 19 mai. Circulația fără restricții a fost prelungită până la ora 21.00. Cafenelele și restaurantele se redeschid și în interior începând din 9 iunie, când circulația liberă se prelungește până la ora 23.00, înainte de a ridica orice restricții la circulația nocturnă după 30 iunie.
Etapa Zero a fost redeschiderea, la 26 aprilie, a școlilor. „Ne-am asumat această prioritate educativă și această strategie de a trăi cu virusul, chiar în fața unui înalt nivel de incidență virală, superioară celei din țări vecine”, a explicat președintele Macron. Domnia sa a precizat, sintetic, că procesul de relaxare va avea loc în patru etape: 3 mai, 19 mai, 9 iunie şi 30 iunie. Începând din 3 mai, ia sfârșit utilizarea atestatelor și a oricăror restricții la deplasare. Din 19 mai, respectând totuși reguli de prudență privind numărul persoanelor participante la vreo adunare, prudență la activitățile sportive și culturale, se deschid terasele barurilor și restaurantelor, urmând apoi, la 9 iunie, redeschiderea interioarelor, cu limitarea la 6 persoane a numărului celor așezați la o masă. Monumentele, muzeele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole cu public își vor putea relua activitatea cu participarea a maximum 800 persoane în interior și 1.000 în exterior. Același regim îl vor avea activităţile sportive în exterior. Sălile de sport se vor redeschide cu respectarea distanței și a protocoalelor adaptate, începând din 9 iunie. Evenimente cu participarea a mai mult de 1.000 de persoane vor fi autorizate începând din 30 iunie, cu un certificat sanitar care să confirme un test negativ Covid-19 sau vaccinarea.
În ceea ce privește întreprinderile, chiar dacă nu au fost realmente închise, își vor readuce progresiv în activitate mai mult personal, relaxând regula lucrului de acasă. Telemunca va fi diminuată începând din 9 iunie, ținând legătura cu partenerii sociali de la nivelul întreprinderii, a precizat președintele Macron.
Ansamblul dispozitivului și al calendarului va putea fi, totuși, adaptat, mai ales în cazul unei bruște și masive agravări a situației sanitare, analizând departamentele caz cu caz.

Intensificarea campaniei de vaccinare

Vaccinarea se va extinde și mai mult după 1 mai la persoanele cu vârste de peste 18 ani, serios supraponderale. „Invit cele 2,3 milioane de francezi în această situație să meargă la centrele de vaccinare încă din acest weekend”, a declarat președintele Macron la întâlnirea cu presa regională, excluzând însă, pentru moment, deschiderea vaccinării pentru toți. Persoanele obeze cu vârste de peste 55 ani sunt deja prioritare la vaccinare.


Foto: Presidencia de la República Mexicana, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Desteaptate, franceze, din somnul cel de moarte
    La care teadancira barbarii de macron-i, barbarii de macron-i !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW