«Pandora Papers»: evaziunea fiscală practicată de sute de lideri politici de pe planetă, dezvăluită de o anchetă internațională

Belize, Insulele Virgine, Seychelles, Panama… Mai mulți lideri de pe planetă și-au disimulat avuțiile în societăți-ecran, în special în scopul evaziunii fiscale, arată o anchetă realizată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ). «Eroii» scoși la lumină în urma anchetei rețin atenția întregii lumi. Din Franța, Dominique Strauss-Kahn, împreună cu alți 600 francezi, apoi premierul Cehiei, care a plasat 22 milioane de dolari în societăți offshore pentru a finanța achiziționarea unui castel în sudul Franței. Și lista continuă.

Interesant este că, în cea mai mare parte a țărilor citate de ancheta ICIJ, faptele sunt așa de bine meșteșugite, încât nu sunt susceptibile a fi date în urmărire juridică. Dar, în cazul marilor personalități, al liderilor diverselor state, ICIJ pune în paralel discursurile anti-corupție rostite de către unii dintre ei, în condițiile în care dețineau plasamente în paradisuri fiscale. La cinci ani după izbucnirea scandalului «Panama Papers», care a prilejuit dezvăluirea a 11,5 milioane de documente ce arătau imensele sume de bani ascunse de către lideri politici, sportivi sau antreprenori, un cabinet de avocați cu sediul în Panama se află din nou în centrul unui scandal de evaziune fiscală de anvergură mondială. În acest caz, la fel ca în 2016, ancheta este derulată de Consorţiumul internațional al jurnaliștilor de investigații în 117 țări. Ea a scos la lumină existența a 26.000 societăți offshore instalate în Belize, Insulele Virgine britanice, în Panama, servind interesele a peste 336 lideri și responsabili politici de prim-plan din lume. În total, create în ţări sau teritorii cu regim fiscal avantajos, beneficiind de ajutorul cabinetului de avocatură Alcogal, ele au servit la disimularea banilor, începând din 1996, a circa 15.000 de clienți. Din totalitatea celor 11,9 milioane de documente ce provin de la 14 societăți de servicii financiare, au ieșit la iveală nume precum cel al fostului prim-ministru Tony Blair, care și-a achiziționat un bun imobiliar la Londra, fără a-l declara public și a plăti impozite, sau al fostului ministru francez Dominique Strauss-Kahn. Fostul director general al FMI, arată ancheta, a tranzitat mai multe milioane de dolari din onorariile obținute în schimbul consilierii unor întreprinderi de către o societate marocană scutită de impozite. Și premierul ceh, Andrej Babis, a plasat, potrivit anchetei, 22 milioane de dolari în societăți-ecran pentru finanțarea achiziționării castelului Bigaud, o mare proprietate la Mougins, în sudul Franței. «Nu am comis niciodată ceva ilegal, rău», a transmis prin rețele de socializare dl. Babis, susținând că, prin publicarea rezultatului anchetei, s-a urmărit influențarea apropiatelor alegeri legislative din Cehia, ce urmează să aibă loc vinerea și sâmbăta viitoare.

Ce a mai arătat ancheta: documente reale arată că regele Abdallah II al Iordaniei a creat cel puțin 30 societăți offshore și a cumpărat prin intermediul lor 14 proprietăți de lux în Statele Unite și în Regatul Unit pentru peste 106 milioane de dolari. În Iordania, Palatul regal a declarat luni că «informațiile de presă sunt inexacte, deformate și «constituie o amenințare pentru securitatea monarhului și a familiei sale».

Shakira, Claudia Schiffer, Kremlinul…

Potrivit ICIJ, Svetlana Krivonogikh, o femeie prezentată de presa rusă ca fosta metresă a președintelui Vladimir Putin, a achiziționat în anul 2003 un apartament contra 4 milioane dolari în Monaco, via niște conturi offshore. De asemenea, conform ICIJ, un alt presupus apropiat al lui Vladimir Putin, Piotr Kolbin, este legat la un important montaj offshore ce-l implică pe oligarhul Ghennadi Timcenko, și el un prieten al lui Putin. Konstantin Ernst, PDG al primului canal rus de televiziune, a achiziționat «într-o manieră dubioasă» un imens teren la Moscova via o societate offshore. Replica lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, a fost imediată: «Avem de-a face cu un ansamblu de alegaţii totalmente nefondate…Când vor există publicații serioase, fondate pe lucruri serioase, atunci le vom privi cu interes».

«Alcogal respinge speculațiile, inexactităţile și minciunile»

Printre personalitățile expuse în urma anchetei mai sus menționate se mai află, de pildă, cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legendarul jucător de cricket Sachin Tendulkar.

Alcogar este prestigiosul cabinet de avocați cu sediul în Panama, o țară care rămâne pe lista paradisurilor fiscale deținută de Franța și Uniunea Europeană. Botezat «Pandora Papers», referire la «Cutia Pandorei», cea care în mitologie conține toate relele din lume, ancheta îl menționează și pe președintele Muntenegrului, Milo Djukanovici, și trei foști președinți ai Panama. Alcogal respinge « aceste speculații, inexactități și minciuni», afirmă cabinetul respectiv într-un comunicat. El dă asigurări că este gata să lucreze cu autoritățile pentru anchetarea tuturor iregularităţilor.

Decalajul față de discursurile anti-corupție

În cea mai mare parte a țărilor, faptele semnalate de ancheta ICIJ nu sunt susceptibile de urmăriri. Dar, în cazul liderilor, ICIJ face o paralelă cu discursurile anti-corupție rostite de către unii dintre ei cu plasamentele lor în paradisurile fiscale. Pentru Maira Martini, cercetătoare la ONG-ul Transparency Internațional, ancheta aduce «o nouă dovadă clară că industria offshore face jocul corupției și al criminalității financiare, obstrucţionând justiția»…«Acest model economic bazat pe secretul financiar nu mai poate continua».

Foto: Guillaume Paumier, CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW