Papa Francisc: în tradiţionalul său mesaj “Urbi et Orbi”, cheamă la fraternitate, la solidaritate

Conformându-se restricţiilor adoptate în perioada actuală în Italia, Papa Francisc a rostit tradiţionalul său mesaj „Urbi et Orbi” („Către oraş şi lume”) în cadrul unei alocuţiuni online, difuzată din interiorul Palatului Apostolic din Vatican şi nu de la balconul în aer liber al Bazilicii Sfântul Petru, aşa cum se întâmpla de obicei, în faţa a zeci de mii de credincioşi.

“În acest moment istoric, marcat de criza ecologică și de grave dezechilibre economice și sociale, agravate de pandemia de coronavirus”, a subliniat Suveranul Pontif, “Înoi avem nevoie mai mult ca oricând de fraternitate”.

El a chemat la o fraternitate concretă – care să depășească familia, etnia, religia, limba sau cultura – în relațiile dintre popoare și națiuni. Acest apel la solidaritate privește “în special persoanele cele mai fragile, bolnavii și pe toți cei care în această perioadă s-au trezit fără loc de muncă sau sunt în grave dificultăți din cauza consecințelor economice ale pandemiei, privește de asemenea “femeile care, în aceste luni de izolare, au suportat violenţe domestice”.

Nu este un secret că idealul fraternității în fața inegalităților socio-economice, adeseori opuse “dogmei neo-liberale”, constituie de câțiva ani o temă prioritară a pontificatului Papei Francisc. A devenit însă prezent în mod repetat în discursurile sale de la declanșarea pandemiei de Covid-19.

Un gând special a avut Papa Francisc, chiar dureros, în legătură cu greutățile întâmpinate de familii pentru a se întâlni, a se regăsi cu prilejul actualelor sărbători.”Gândul meu”, a spus Sanctitatea Sa, “se îndreaptă către familiile care în aceste zile nu pot să se reunească, sau către familiile obligate să rămână acasă”.

Pandemia nu ține cont de granițe

Vorbind despre nevoia de fraternitate “între toate țările lumii”, Papa Francisc le-a îndemnat să împartă între ele vaccinurile dezvoltate împotriva maladiei Covid-19, deoarece „zidurile naţionalismului” nu reprezintă o soluţie pentru a stopa o pandemie care nu ţine cont de graniţe. “În faţa unei provocări care nu cunoaşte graniţe, nu putem să ridicăm ziduri. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă”, a spus Sanctitatea Sa.

În mesajul sau, Papa Francisc a lansat un apel la pace şi reconciliere în Siria, Yemen, Libia, Nagorno-Karabah, Sudanul de Sud, Nigeria, Camerun şi Irak – unde are programată o vizită oficială la începutul lunii martie. A cerut, totodată, ajutorarea persoanelor care suferă din cauza crizelor umanitare şi a dezastrelor naturale din Burkina Faso, Mali, Niger, Filipine, Vietnam.


Foto: By MainlyTwelve – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76456322

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW