Regimul de la Damasc și armata rusă sunt pe punctul de a lansa un atac decisiv împotriva acestui punct întărit al rebelilor anti-Assad
Turcia, Iranul și Rusia, spun surse informate din capitala siriană, se concertează asupra viitorului ultimului bastion important al rebelilor anti-Assad. Nu este exclusă o nouă baie de sânge soldată cu mari pierderi de vieți omenești, plus considerabile pagube materiale.
Asaltul asupra provinciei Idleb pare a fi iminent. Cu riscul unei noi băi de sânge de genul celei din regiunea Ghouta. De câteva zile, transmit corespondenți ai agențiilor de presă, Damascul aduce întăriri în jurul provinciei Idleb, situată în nord-vestul Siriei, cu o populație de circa 3 milioane de persoane. Aici se află de fapt ultimul punct întărit al forțelor rebele anti-Assad, dar, spun martori locali, și grupuri de islamiști. Artileria guvernamentală, sprijinită de aviația rusă, a bombardat deja, în ultimele câteva zile, pozițiile rebelilor din localitatea Hayat Tahrir al-Cham. Lupta se anunță crâncenă, având în vedere că rebelii dispun, și ei, de circa 30.000 de combatanți foarte bine echipați.
Este convocat Consiliul de Securitate al ONU
Soarta provinciei Idleb urma să se joace vineri, la reuniunea de la Teheran, cu participarea președinților rus, Vladimir Putin, a celui iranian, Hassan Rohani – angajați militar alături de forțele Damascului – și a șefului statului turc, Recep Erdogan, care, dimpotrivă, îi sprijină pe rebelii anti-Assad. Nu este un secret faptul că, în realitate, problema lui Erdogan este frica de a fi pus în fața unui nou val de refugiați proveniți din regiunea vecină Idleb. Washingtonul, care în prezent deține președinția Consiliului de Securitate, a convocat o ședință consacrată pericolului unei iminente ofensive asupra pozițiilor rebelilor din Idleb. Demersul ONU a fost determinat de faptul că bombardamentele, negocierile, evacuările de combatanți nu pot funcționa și în acest caz, întrucât rebelii din Idleb nu au unde să plece, neavând vreun culoar spre zone ale Siriei în care să se refugieze. De aici, frica de riscul producerii unei băi de sânge cu numeroase victime, prioritar în rândul femeilor și copiilor.
„Lupta se anunță crâncenă, având în vedere că rebelii dispun, și ei, de circa 30.000 de combatanți foarte bine echipați.”
Dar analistii nostri politici, oameni de presa cu titluri arogate fara o certificare a competentelor lor (si eu ma autointitulez: „cititor in stele” si dau analize) – asadar acesti scartza-scartza pe hartie nu isi pun problema:
– De unde au arme rebelii astia? Ca doar nu au capturat tancuri si avioane de la armata siriana!?
Raspunsul il dau eu si este acelasi ca si in razboaiele civile din Iugoslavia anilor ’90, cand trupele paramilitare ale separatistilor croati castigau teren in zonele locuite majoritar de etnici sarbi:
DIN STRAINATATE!
In cazul croatilor armele au intrat pe la granita maghiaro-iugoslava, sursa principala fiind Germania.
In cazul rebelilor sirieni armele au intrat pe la granita turco-siriana, sursa fiind Turcia – Turcia care joaca teatrul cu catastrofa umanitara a refugiatilor sirieni care nu se poate rezolva decat prin inlaturarea guvernului sirian aflat la putere.
Veti vedea ca odata anihilati rebelii vor inceta si valurile de refugiati sa mai plece, ba chiar unii s-ar putea sa se intoarca acasa.
P.S.
In Catalonia nici un separatist nu a pus mana pe arme, dar asta nu a contat pentru guvernul spaniol.