– Din cronica subiectivă a unui eveniment cultural de excepție –
Așa cum am anunțat în articolul nostru din 25.11.ac, Poetul preot Dr. Dumitru Ichim a oferit României un eveniment cultural memorabil: 7 lansări de carte și întâlniri cu prieteni, admiratori și cititori, din Iași, Târgu Neamț, Piatra Neamț, Dărmănești și trei în București, în perioada 25.10 – 3.11. Domnia sa a fost adus în România de fiul său cel mare Dr. Thomas Ichim, renumit specialist în domeniul celulelor stem, directorul științific al Grupului Venvalo. În acest articol facem o minicronică subiectivă a întâlnirilor din București.
Prima lansare de carte din 1.11 orele 18:00 a fost organizată de Editura EIKON și Librăria Sophia. Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Valentin Ajder, directorul editurii Eikon, care a editat cele două volume lansate: „Scaunul gol dintre noi”, scrisă împreună cu preoteasa Florica Bațu-Ichim (1945-2010), respectiv „Grădina cu îngeri și sfinți”, de poeta și prozatoarea Florica Bațu-Ichim. Librăria a fost plină până la refuz (au fost aproape 100 de persoane). Au luat cuvântul: criticul literar Vianu Mureșan, compozitorul și actorul Sergiu Cioiu, profesorii: dr. Daniela Ioniță, Dana Andreea Neagoe-Focșa, Constantin Hărăbor, pr. prof. Ioan Buga, poeta Claudia Voiculescu. Vorbitorii au prezentat și subliniat în cuvinte meșteșugite frumusețea și unicitatea poeziilor celor doi poeți (de exemplu pr. Prof. Ioan Buga afirmă: “poezia sa… este una mistică, elevată și rafinată”) care, deși departe de Țară, așa cum a spus în cuvântarea sa Părintele Ichim: “Țara este în tine, duci țara cu tine cum duci Evanghelia, tu ești țara, tu ești cuvântul! “.
Despre cartea „Grădina cu îngeri și sfinți”, scriitorul Valentin Ajder a spus că e „un medicament necesar și stringent de luat, având în vedere starea lumii de azi…”
Au fost și două momente insolite pe care vrem să le remarcăm:
Din partea Școlii Orizont-București a fost prezentă Echipa care a conceput și realizat Proiectul Internațional de Educație prin Cultură “Orizont Eminescu” inițiat ca urmare a invitației de participare la Săptămâna Internațională de Cultură Română-iulie 2023 – din Hamilton, Canada, adresată de Părintele Ichim autorului Proiectului – profesor Constantin Hărăbor. Drept omagiu adus Poetului, echipa i-a oferit Afișul “Tu știi că te iubim” – concepție proprie, Cartea și e-Book-ul Proiectului, iar eleva Maria Rotaru i-a dat în dar desenul original al copertei IV a Cărții Proiectului, precum și un buchet de flori.
Al doilea moment deosebit a fost prezența cunoscutei pictorițe Iulia Ștefan-Gaga, veche prietenă a părintelui Ichim, care i-a dăruit superbul ei album de artă “Îngeri contemporani”.
Ca o ilustrare elocventă a mirajului creat de prezența magică a părintelui Ichim asupra participanților la eveniment redăm integral cuvintele prozatoarei Iulia Ștefan-Gaga:
Motto :
“Cerul și pământul au ca hotar o lacrimă comună – ea este omul“ (D. Ichim – Scaunul gol dintre noi)
“Unul dintre îngerii mei contemporani, poetul-preot Dumitru Ichim, îmbrăcat în reverendă neagră, cu barbă albă și ochii de copil, la cei 80 de ani ai săi, pare să fie prins într-un joc nesfârșit al iubirii cu Dumnezeu, trăind revelația iubirii dumnezeiești, poezia sa devenind expresie teologică în cel mai profund sens al cuvântului.
Lansarea cărții “Scaunul gol dintre noi” a preotului-poet Dumitru Ichim aduce lumina peste tot, șoptind taina veșniciei.
Am câțiva oameni cu care mă ridic și mă duc mai departe de mult timp. Moldoveanul acesta stabilit în Canada este român până la ultima picătură de sânge “țara este în ține, tu ești țara, ești România, Evanghelia e în tine, ești cuvântul”. Simplu și complicat, haios și serios, plin de har și dumnezeire, dar mereu același de mult timp, în constanța prieteniei noastre norocoase.
La mulți ani, părinte… să rămâi așa cum te iubim!
Mulțumim că aduci frumosul în lumea noastră!”
Renumitul actor Sergiu Cioiu ne-a încântat sufletul recitând magistral câteva sonete de Dumitru Ichim și poeme de Florica Bațu-Ichim.
A doua întâlnire cu cititorii și admiratorii poetului Dumitru Ichim s-a desfășurat la biblioteca Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” în data de 2.11 orele 10:30. Aici a avut loc, în prezența unui grup de elevi, profesori, părinți și bunici de la Școala Orizont, a editorului Valentin Ajder, a unor muzeografe și a arhitectului Muzeului Satului, o emoționantă întâlnire între doi mari și vechi prieteni: Părintele Ichim și cunoscuta actriță Manuela Florina Hărăbor. Aceasta a creat un moment de adevărată magie, recitând unele dintre cele mai frumoase poeme ale celor doi poeți.
Apoi am avut privilegiul de a asculta pe viu, în direct, un interviu emoționant luat Părintelui de doamna Laura Aivancesei de la Radio România Actualități, emisiunea Lumina credinței. Referindu-se la turneul în România, părintele a spus că a fost un “Pelerinaj la ieslea dorului românesc” pe care l-a povestit în “dialectul rugăciunii” ! Interviul a fost difuzat pe post duminică, 5.11.
În continuare, doamna muzeograf Andreea Majuru împreună cu domnul Cristian Nanu – arhitectul Muzeului – i-au organizat o vizită completă în muzeu, care a mai ostoit din dorul poetului de spațiul străbun românesc.
A treia întâlnire s-a desfășurat joi 2.11, orele 18:00 în Salonul de cristal al renumitului restaurant InterMacedonia, în cadrul unui eveniment cultural mai amplu intitulat “Toamna poeziei noastre” în organizarea Institutului Eminescu – fondat de domnul Ion Marcel Fandarac – poet, scriitor și critic literar. Părintele Dumitru Ichim a fost invitatul de onoare al evenimentului.
În prima parte au concertat Natalia Pancec (Colotelo), prim-violonistă a Filarmonicii “George Enescu”, și soprana Rodica Anghelescu, de la Ansamblul Artistic Ciocârlia.
Apoi au adus un omagiu poetului Dumitru Ichim criticul și istoricul literar Mircea Coloșenco, compozitorul și actorul Sergiu Cioiu, pr. Profesor Ioan Buga și istoricul literar Marcel Fandarac, în prezența unor invitați de pretigiu cum ar fi scriitorul și compozitorul Marin Voican, Petre Solonaru, cunoscut brâncușolog, Mihai Vicol – poet și ziarist din Republica Moldova, Daniela Ioniță – dr. în filologie, Gabriela Lungeanu – dr. în istorie, și alții. Evident că actorul Sergiu Cioiu ne-a delectat recitând dumnezeiește poeme ale oaspetelui de onoare al evenimentului.
Aceste întâlniri au fost pentru prietenii, admiratorii și cititorii poetului pr. Dumitru Ichim un adevărat regal intelectual, cultural, spiritual și de trăire românească. Încheiem reproducând aprecierea Părintelui despre lansarea de carte de la Editura Sophia, care este valabilă și pentru celelalte întâlniri:
“Printre ultimele lansări de carte din România poate cea mai impresionantă pentru mine, dacă mă urc în pridvorul metaforei, pentru un scriitor cu înclinații de teologie și filosofie, a fost cea de la SOPHIA, această librărie fiind un adevărat templu de spiritualitate, cultură și literatură parcă selectată în mod special celui mai pretențios cititor de slovă înțeleaptă dăltuită din piatră românească. O bucurie imensă să te întâlnești față către față și duh către duh cu o mulțime de prieteni ai mei, cititori și scriitori pe care i-am admirat din îndepărtata Americă! O seară vecină cu lacrimă sfântă a emoției, o seară în care brațele mele v-au îmbrățișat cu admirație și recunoștință, o seară pascală în care, dacă nu mă spuneți vlădicului, inima mea vă binecuvânta cu amândouă mâinile! “
Autor: Grupul internațional “Friends who like Dumitru Ichim”, pentru conformitate profesor Hărăbor Constantin
Respect Rusia, cea ma mare tara ortodoxa, si pe conducatorii ei !
Dar ce legătură are cu articolul meu ?
,,Cerul și pământul au ca hotar o lacrimă comună – ea este omul“ (D. Ichim – Scaunul gol dintre noi)
… nu mai încap alte cuvinte.