Parlamentul European dă undă verde certificatului digital al UE privind COVID

 
Certificatul digital al UE privind COVID va facilita călătoriile de la 1 iulie 2021    

 
Toate țările Uniunii vor accepta certificatele care dovedesc că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.Certificatul va favoriza libertatea de circulație și va contribui la eliminarea treptată și coordonată a restricțiilorSistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luniSe încurajează testarea ușor accesibilă, la un preț abordabil: 100 de milioane euro în fonduri europene pentru a cumpăra kituri de testare.

Eurodeputații au aprobat miercuri, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE și pentru a contribui la redresarea economică
Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (privind cetățenii Uniunii) și cu 553 vturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).
Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.


Restricții de călătorie suplimentare – doar dacă sunt justificateÎn cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii Europene să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”. Va trebui să se țină seama de dovezi științifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.


O testare ușor accesibilă, la un preț abordabilȚările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane euro, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.


Vaccinurile


Toate țările Uniunii Europene trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Garanții privind protecția datelorToate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu se vor păstra date cu caracter personal.


Precizări


Președintele Comisiei pentru libertăți civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), raportor, a menționat următoarele: „Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui spațiu Schengen pe deplin funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura călătorii sigure și coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la impunerea de restricții suplimentare, cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și proporțional, și este un semnal pozitiv că unele țări eliberează deja certificatul.”


Următorii pași


Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat și să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. La ce mai stam noi in ue si nu luam exemplul uk ? libera circulatir mu e, ajutoare financiare mu e, munca peste hotare mu e, adica s-au dezis de tot ce au prmis la aderenta.

    • Avem salarii ca-n Africa, pensii ca-n Africa, dar tot tinem mortis sa stam in aceeasi banca cu nemtii care se uita cu ingamfare mereu de sus la noi

  2. N-ar fi momentul sa ne retrajem din imperiul UE? Si Imperiul Roman s-a retras foarte repede din Britania ( actual UK) si din Dacia ( Romania de azi) dupa mai putin de 200 ani de stapanire, in timp ce Macedonia, Iliria si Tracia au ramas in acel imperiu 1000 de ani, oar Franta si Spania peste 500 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW