Deputații europeni reuniți în sesiune plenară la Bruxelles au votat joi, prin ridicare de mâini, lipsirea de imunitate parlamentară a doi eurodeputați din grupul social-democrat: belgianul Marc Tarabella și italianul Andrea Cozzolino. Votul respectiv a intervenit ca urmare a anchetei privind marele scandal de corupție cu implicarea Qatarului. Suspectați că au primit mită pentru favorizarea intereselor Qatarului și ale Marocului în Parlamentul European, cei doi europarlamentari au fost excluși din grupul politic al social-democraților, dar ei neagă orice implicare în malversațiuni. Belgianul Marc Tarabella, prezent la dezbateri, a votat pentru a i se ridica propria imunitate.
Cei doi eurodeputați vor putea astfel să fie audiați de justiția belgiană. ”Justiției îi voi oferi informații la întrebările pe care va voi să mi le pună. Vreau ca justiția să-și facă treaba”, a declarat Marc Tarabella la încheierea dezbaterii. Pe de altă parte, Eric Van Duyse, purtător de cuvânt al Parchetului belgian, citat de corespondentul AFP, a precizat că de acum încolo ”totul va fi posibil… ceea ce nu înseamnă neapărat că vor fi luate măsuri coercitive, ci că justiția își asigură toate mijloacele pentru a lucra ca în cazul oricărui justițiabil”. S-a aflat că raportul parlamentar privind ridicarea imunității celor doi europarlamentari, redactat de eurodeputata franceză Manon Aubri (membră a LFI – partidul extremei stângi franceze), vorbește despre ”recompense în bani lichizi”, conform mărturiilor italianului Antonio Panzeri, fost eurodeputat socialist, devenit lider al unui ONG. Acesta a declarat în luna decembrie că a vărsat ”între 120.000 și 140.000 euro”, în mai multe rânduri, lui Marc Tarabella, pentru ajutorul dat de el în dosarele legate de Qatar. Antonio Panzeri, inculpat și plasat în detenție provizorie la fel ca alți trei suspecți, a încheiat un acord cu justiția prin care s-a angajat să livreze informații în legătură cu sistemul de corupție la care a admis că a participat, în schimbul unei pedepse cu închisoarea limitată la un an.
Cred ca si busoi-ul nostru a pus botul la malai. E de urmarit ancheta asta, daca va fi facuta pe bune, ceea ce e greu ca si UE nu e mai putin corupta cand e vorba de malai pt alesii privilegiati si necontrolati…
Volens/nolens … nici noi nu suntem chiar caducii caducilor / prostii satului ; ete … ca nici drea ku’ nu ne prinde !!!