Donald Trump, Greta Thunberg și încălzirea climei – vedete la Forumul de anul acesta la Davos

La Davos, în Elveția, a avut loc în aceste zile cea de a 50-a ediție a Forumului economic mondial. Au participat lideri mondiali, patroni de multinaționale, reprezentanți ai unor ONG-uri, ai altor formațiuni ale societății civile. Marii absenți au fost în primul rând liderii Chinei și ai Rusiei, state cunoscute a figura pe lista celor mai puternici poluatori ai planetei.

Până vineri, luxoasa stațiune de schi a fost scena unor aprinse dezbateri – obișnuite la Davos în fiecare an la finele lunii ianuarie – axate de data aceasta pe încălzirea climei și pe consecințele dezastruoase ale acestui fenomen în plan economic și social.

Analiști de la „Les Echos”, prezenți la absolut toate forumurile de la Davos, subliniază în concluziile lor că, anul acesta, au fost prezentate două moduri de concepere a lumii viitoare a planetei: cea a tinerei suedeze Greta Thunberg și cea a președintelui american Donald Trump.

Într-o luare de cuvânt la deschiderea forumului – văzut mai degrabă ca un discurs de campanie electorală – miliardarul Donald Trump a considerat că „frica și dubiile nu sunt moduri bune de gândire”. Sub ochii Gretei Thunberg, președintele Trump a criticat în termeni duri „prezicerile de apocalipsă”. „Trebuie să respingem eternele profeții ale răului, anunțarea apocalipsei”, a spus Trump, vizând-o, în opinia asistenței, direct pe tânăra suedeză. Pentru a-și susține propriile previziuni mai mult decât optimiste, dar și pentru a-și alimenta și în acest cadru campania prezidențială, Donald Trump a expus o lungă listă de realizări în plan economic de la instalarea sa la Casa Albă, ridicând în slăvi modelul economic american ce ar putea, în opinia sa, să fie urmat și de alte țări ale planetei. El a anunțat pentru perioada următoare, în America, un boom economic fără precedent. A lăudat abundenta producție de hidrocarburi din Statele Unite, primele producătoare de gaze și petrol, pracic independența lor energetică. Nu a menționat nici măcar o dată energiile alternative. Greta Thunberg a venit la tribuna forumului cu un discurs extrem de sever la adresa mai-marilor lumii. „Nu s-a făcut nimic” în anul ce s-a scurs de la forumul de la Davos de anul trecut pentru împiedicarea schimbărilor de climă. Din nou, anul acesta, tânăra ecologistă suedeză a avertizat că situația s-a agravat și că „planeta, casa noastră arde”…”Casa noastră arde mai departe, iar inacţiunile voastre alimentează flăcările. Vă cerem să faceţi ceva ca şi cum v-aţi iubi copiii mai mult ca orice altceva”, a punctat Greta Thunberg.

Schimbările climatice nu figurează printre primele amenințări la adresa economiei mondiale

Într-o recentă anchetă realizată în rândul a 1.600 de mari patroni, cabinetul PriceWaterhouseCooper (PwC) nota – cu regret – că schimbările climatice nici măcar nu figurează în topul primelor 10 ameninţări pentru economia mondială!

Ce-i sperie totuşi, ce îi face să fie pesimişti pentru viitor?

Cabinetul PwC notează că patronii sunt, de o manieră generală, tot mai pesimişti privind economia. Procentul pesimiştilor este echivalent cu cel care există în ajunul crizei financiare din 2008. Să însemne oare asta că suntem în pragul unei noi crize?

PriceWaterhouseCooper e tentat mai degrabă să spună că intrăm într-o nouă eră. Tehnologiile evoluează foarte repede şi sunt deci greu de stăpânit. Ele reprezintă ameninţări, dar oferă şi oportunităţi. Inegalităţile sociale şi de redistribuire sunt alţi factori care-i neliniştesc pe patroni. Toate aceste lucruri repun în cauză viziunea pe care o au patronii despre viitorul lor întrucât îi obligă să se adapteze unui univers, unui context în perpetuă mişcare tot mai rapidă. Ce îi îngrijorează cel mai mult pe marii patroni ne spune Bernard Gainnier, preşedinte PwC Franţa şi Africa francofonă. „Patronii sunt preocupaţi în primul rând de un exces de reguli. Apoi, există fenomene care au apărut în ultimii 3-4 ani legate de chestiuni de geopolitică, de conflictele comerciale şi de creşterea populismelor. Aceste fenomene îngrijorează mult mai mult decât acum 5 ani. În schimb, ce este surprinzător în acest studiu este că în timp ce toată lumea vorbeşte de urgenţa climatică, mediul înconjurător nu este în opinia lor printre primii 10 factori de frânare a creşterii economice”, constată Bernard Gainnier.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Habar n-aveti cu ce se mananca vremea!!!
    The Weather 3/7 God Jesus 3/7, Weather 16 Jesus Christ 16, THE Weather 25 Elijah Tishbite 25; THE WEATHER 32 ELIJAH TISHBITE 32; W.EA.THE.R. W-White, EA-Elijah, THE-Tishbite, R-Red. Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red. Acestea sunt numerele literelor si laturilor numelor divine impreuna cu definitia cereasca, prin care vremea e creata pe Terra si pe celelalte planete din Cosmosul infinit. Albul si rosul sunt culorile principale din Casa Raiului(Biserica) in care stau, edificiu sfintit, unic, viu si fara de pret.
    Bine ar fi sa va intrebati ce se intampla cu vremea daca sunt privat de somn din august 2015 pana-n prezent, imbonavindu-ma de inima. TI.ME. TI-Tishbite, ME-Move. Tishbite’s move(present-continuum).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW