12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Parlamentul European dă undă verde Acordului de liber schimb dintre UE și Singapore

Acordurile de liber schimb și protecția investițiilor vor consolida comerțul și vor deschide noi oportunități în Asia de Sud-Est .

  • Acordul de liber schimb elimină aproape în totalitate tarifele pe parcursul următorilor cinci ani
  • Piatră de temelie pentru acorduri comerciale cu alte țări din regiune
  • Drepturile muncii și protecția mediului fac parte din acord

Parlamentul European a aprobat acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor dintre UE şi Singapore, servind drept model pentru acorduri ulterioare între UE și ţările din sud-estul Asiei.

Acordul de liber schimb – aprobat de Parlament cu 425 de voturi pentru, 186 împotrivă și 41 de abțineri – va elimina practic toate tarifele între cele două părți pe parcursul următorilor cinci ani. Acordul va oferi posibilitatea de liber schimb în domeniul serviciilor, inclusiv pe piața de retail bancar, va proteja produse unice europene, printre care și vinurile românești (acoperite de indicațiile geografice protejate) și va deschide piața de achiziții din Singapore companiilor europene. Acordul include, de asemenea, și o consolidare a legislaţiei muncii și de protecție a mediului, o componentă de importanță deosebită pentru Parlament.

Piatră de temelie pentru Asia

Fiind primul acord de liber schimb bilateral dintre UE și o țară membră a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înțelegerea poate servi drept model pentru acorduri de schimb ulterioare între cele două regiuni, într-un context în care UE nu se mai poate baza pe Statele Unite ca partener comercial, relevă rezoluţia ce însoțește acordul (adoptată cu 431 de voturi pentru, 189 împotrivă și 30 de abțineri).

Sistem jurisdicțional în materie de investiții

În același timp, Parlamentul a mai votat două documente: un acord de protecție a investițiilor (adoptat cu 436 de voturi pentru, 203 împotrivă și 30 de abțineri), care prevede un sistem judiciar format din judecători independenți însărcinați cu soluționarea litigiilor dintre investitori și țările implicate, și un acord de parteneriat și cooperare (adoptat cu 537 de voturi pentru, 85 împotrivă și 50 de abțineri), care lărgește sfera colaborării dincolo de schimburile comerciale.

“Parlamentul European, a declarat David Martin (S&D, Regatul Unit), raportor pe acordurile de liber schimb și protecție a investițiilor, a demonstrat angajamentul său în favoarea unui sistem comercial bazat pe reguli: UE menține un comerț echitabil și liber. Acest acord comercial nu va consolida doar accesul UE pe piața din Singapore, ci în spațiul mai larg al regiunii ASEAN, asigurând în același timp protecția lucrătorilor și a mediului înconjurător. Acordul de protecție a investițiilor include abordarea reformată propusă de UE și va înlocui actualele acorduri între statele UE și Singapore, care includ mecanismul de soluționare a litigiilor între investitori și state.

Singapore este, de departe, cel mai mare partener al UE din regiune, reprezentând aproape o treime din schimburile de bunuri și servicii între UE şi ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) și aproximativ două treimi din investițiile între cele două regiuni. Peste 10.000 de companii europene au birouri regionale în Singapore.

Următoarele etape

După ce Consiliul va aproba acordul mai sus menţionat, el va intra în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni ce urmează adoptării. În cazul acordurilor de protecție a investițiilor și al celui de parteneriat și cooperare, este necesară întâi ratificarea de către statele membre.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW