13.9 C
București
luni, 17 mai

Parlamentul European dă undă verde noului program EU4Health

Bugetul programului se ridică la 5,1 miliarde euro, din care 20% sunt fonduri destinate prevenirii bolilor și promovării sănătăţii

UE va fi mai bine pregătită pentru a aborda ameninţările transfrontaliere majore la adresa sănătăţii

Vor exista mai multe medicamente și dispozitive medicale la prețuri accesibile. EU4Health va crea o rezervă de produse medicale, cum ar fi medicamente esențiale, vaccinuri și dispozitive medicale.

PE a adoptat programul EU4Health în valoare de 5,1 miliarde euro, ce vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din UE pentru viitoare ameninţări la adresa sănătătii și pandemiei.

Parlamentul a adoptat acordul provizoriu la care a ajuns cu Consiliul European cu 631 voturi pentru, 32 împotrivă și 34 abțineri.

Noul program EU4Health 2021-2027 va contribui la domeniile în care Uniunea Europeană poate aduce în mod clar valoare adăugată și va veni, astfel, în completarea politicilor statelor membre. EU4Health își propune să crească reziliența sistemelor naționale de sănătate și să ajute, în acest sens, ţările să se coordoneze și să facă schimb de date. Un alt obiectiv principal al programului este de a crește disponibilitatea și accesibilitatea (inclusiv în ceea ce privește prețurile) în cazul medicamentelor și al dispozitivelor medicale.

Abordarea mai eficientă a ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii

Obiectivul programului EU4Health este de a crește reziliența sistemelor medicale. El le va ajuta să fie mai bine pregătite pentru ameninţări transfrontaliere majore la adresa sănătăţii. Astfel, Uniunea Europeană ar trebui să poată face faţă atât viitoarelor epidemii, cât și unor provocări pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea populației și inegalităţile din domeniul sănătăţii.

Programul va susține și demersuri legate de e-sănătate și de crearea unui „spațiu european al datelor privind sănătatea”. Promovarea accesului la servicii medicale de calitate, inclusiv la asistenţă medicală sexuală și reproductivă, îmbunătăţirea sănătăţii mintale și accelerarea luptei împotriva cancerului vor fi și ele susținute.

În timpul dezbaterilor de marți, eurodeputații au subliniat rolul-cheie pe care îl va juca noul program în combaterea inegalităţilor în materie de sănătate, atât între statele membre, cât și între diverse categorii sociale. Aceștia au salutat, de asemenea, instituirea la nivelul UE a unui stoc de materiale și echipamente medicale esențiale, complementar cu rescEU, precum și a unei rezerve de personal medical și de sprijin care să fie mobilizat în cazul unei crize sanitare.

Următorii pași

După ce și Consiliul aprobă în mod oficial regulamentul, acesta va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie2021.

Context

În mai 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou program EU4Health pentru perioada 2021-2027 de sine stătător, ca răspuns la criza provocată de pandemia de COVID-19. EU4Health este menit să pregătească mai bine Uniunea Europeană pentru ameninţările transfrontaliere majore la adresa sănătăţii și să crească reziliența sistemelor de sănătate. Parlamentul și Consiliul au încheiat un acord de compromis pe 14 decembrie 2020.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Insanatosirea popu latiei dim UE a fost incredintata marilor nostri specialisti in domeniu: dr. Josef Menqele, dr. Frankenstein, dr. Arafat, dr, Rahila und dr. (strainul de medicina) Cercel !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW