Reunit în sesiune plenară la Bruxelles, Parlamentul European l-a recunoscut joi, 31 ianuarie, pe liderul opoziției venezelene, Juan Guaido, drept «președinte interimar legitim» al țării sale.
Într-o rezoluție cu caracter obligatoriu, aprobată cu 439 voturi pentru, 104 împotrivă și 88 de abțineri, eurodeputații adresează un apel tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene să adopte o «poziție similară, fermă și unificată». Eurodeputații i-au cerut, de asemenea, șefei diplomației europene, Federica Mogherini, să se angajeze, împreună cu țările din regiune și orice alt actor- cheie, la crearea unui grup de contact care să servească drept mediator în vederea ajungerii la un acord vizând organizarea de «alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile», bazate pe «un calendar convenit între părți, pe condiții echitabile pentru toți actorii, pe transparență și sub observație internațională».
Recunoașterea lui Guaido ca președinte interimar legitim va rămâne în vigoare «până la organizarea de noi alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile», subliniază rezoluția. Reamintim că cei 28 de membri ai UE au anunțat sâmbătă că Uniunea va adopta noi măsuri dacă nu vor fi anunțate, în următoarele zile, noi alegeri prezidențiale. După cum se vede, Consiliul European, respectiv șefii de stat și de guvern, nu au mers deocamdată până la recunoașterea colectivă, fie și condiționată, a lui Juan Guaido. Rezoluția PE «condamnă cu fermitate represiunea brutală și violențele care s-au soldat cu morți și răniți» și cere insistent «autorităților venezuelene să înceteze orice încălcare a drepturilor fundamentale ale omului».
«Sprijin fără rezerve față de Adunarea Națională» venezueleană
Parlamentul European își reafirmă – în rezoluția adoptată joi – «sprijinul fără rezerve față de Adunarea Națională, care este unicul organ democratic legitim din Venezuela și ale cărei puteri trebuie restabilite și respectate».
Hmmm…. UE sprijina o lovitura de stat si schimbarea presedintelui fara alegeri,
N-ar fi pentru prima data.
La pachet vine si „suveranitatea limitata” impusa
de Uniunea Sovietica
(scuze, amintirile ma napadesc)…
Rectific: … de Uniunea Europeana tarilor membre – indemnate, obligate sa faca la fel.
Pai se mai mira cineva de ce iese Marea Britanie din UE?
Ce trist!
Am ajuns ca UE sa decreteze ce presedinte ales in tara lui poate ramane la putere si ce presedinte autoproclamat poate lua puterea prin lovitura de stat.
Si asta se numeste democratie, care in greaca inseamna: putearea poporului.