20.4 C
București
joi, 13 mai

Parlamentul European susține poziția negociatorilor UE cu cei ai Regatului Unit privind relațiile post-Brexit

. Eurodeputații îl sprijină ferm pe negociatorul european Michel Barnier;

. Abordarea selectivă adoptată de Regatul Unit este inacceptabilă pentru UE.

Un acord privind condițiile de concurenţă echitabile și pescuitul este indispensabil pentru a obține aprobarea Parlamentului European

O rezoluție care critică puternic poziția guvernului britanic la negocierile cu UE a fost adoptată cu 572 voturi pentru, 34 împotrivă și 91 abțineri.

Parlamentul regretă că persistă divergenţe substanțiale între părţi, cu toate că a rămas puțin timp pentru încheierea acordului privind relațiile viitoare dintre UE și Regatul Unit.

În rezoluție, Parlamentul European ia act de rezultatele actuale ale negocierilor dintre UE și Regatul Unit privind un nou parteneriat, ca și de planurile de intensificare a discuțiilor din luna iulie. Eurodeputații regretă că, după patru runde de negocieri, nu s-au făcut progrese reale, iar divergențele continuă să fie substanțiale.

Deputații subliniază că un acord cuprinzător este în interesul ambelor părţi. Uniunea Europeană consideră însă inacceptabil că Regatul Unit alege selectiv anumite politici și cere insistent să aibă acces la piața internă europeană. Deputații sunt profund îngrijoraţi și de faptul că guvernul britanic insistă să negocieze numai domenii care sunt în interesul Regatului Unit.

Rezoluția reamintește că negociatorul-șef al Uniunii, Michel Barnier, are sprijinul deplin și ferm al Parlamentului European la negocierile cu Regatul Unit, în temeiul mandatului politic care i-a fost acordat de statele membre ale Uniunii și de Parlament.

Eurodeputații solicită Regatului Unit să își respecte angajamentele luate în declarația politică semnată de prim-ministrul Boris Johnson și ratificată atât de Uniunea Europeană, cât și de Regatul Unit.

Obligațiile legate de retragerea din UE

Punerea în aplicare strictă a Protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord și aplicarea fidelă a Acordului de retragere, în beneficiul cetăţenilor UE din Regatul Unit și al cetăţenilor britanici din UE, sunt condiții prealabile care vor garanta încrederea necesară în vederea încheierii unui acord privind viitorul relațiilor, precizează rezoluția.

Concurență pe picior de egalitate și pescuitul

Textul rezoluției subliniază că acordul PE pentru orice viitoare acorduri comerciale cu Regatul Unit este condiționat de aprobarea de către guvernul britanic a unor condiții de concurenţă egale (prin norme și standarde comune) în diverse domenii, cum ar fi protecția mediului, standardele de muncă și ajutorul de stat, dar și de încheierea unui acord satisfăcător privind pescuitul. Acest lucru este necesar din cauza proximităţii geografice a Regatului Unit, a nivelului de interconectare și a nivelului deja ridicat de aliniere și interdependenţă cu normele UE.

Guvernul britanic nu s-a angajat până în prezent în negocieri detaliate referitoare la condițiile de concurenţă echitabile, precizează rezoluția.

Vrem un acord „ambițios și echitabil”

„Uniunea Europeană și Regatul Unit și-au arătat disponibilitatea de a realiza în luna iulie progrese semnificative în contextul negocierilor. Prin rezoluția adoptată acum, la momentul oportun, Parlamentul European își exprimă disponibilitatea de a încheia un acord ambițios și echitabil, care să nu ne compromită nici principiile, nici obiectivele”, a spus David McAllister (PPE, Germania), președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European și al Grupului de coordonare pentru Regatul Unit (UKCG). (MC)


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW