Propunerea legislativă a Parlamentului României de instituire a zilei de 21 aprilie – Ziua naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri, vine în contextul în care România pierde în fiecare an aproape 2 miliarde euro din cauza contrabandei și contrafacerii.
Inițiativa a fost salutată atât de Asociația ACTIV (Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul), cât și de o serie de deputați ai PSD, PNL și ALDE.
„Am încredere că, în urma acestui demers, pe care Asociația ACTIV l-a susținut de la bun început, se poate ajunge la o mai bună înțelegere a problemelor generate de traficul ilicit de mărfuri și la conturarea unor soluții concrete, menite să descurajeze propagarea sa”, declară Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.
„Instituirea unei zile naționale a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri va contribui la informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele la care se expun în momentul în care achiziționează, în mod conștient, produse contrafăcute sau provenite din contrabandă. Protecția consumatorilor și protejarea intereselor financiare ale statului român se situează printre prioritățiile mandatului meu de senator”, spune Viorel Arcaș, Senator PSD, Președintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului României, informează Comunicatul transmis de Asociația ACTIV.
„Am votat în favoarea acestei inițiative, deoarece în calitate de președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, privesc traficul ilicit de mărfuri dintr-o dublă perspectivă: în primul rând sunt preocupat de viitorul tinerei generații, care din păcate reprezintă categoria cea mai tentată să apeleze la astfel de produse, iar în al doilea rând, realizez că atât contrafacerea, cât și contrabanda aduc prejudicii însemnate bugetului, diminuând capacitatea statului român de a direcționa importante sume de bani către domenii prioritare: sănătate, educație, infrastructură”, declară Sorin Lazăr, Deputatul PSD, Președintele Comisiei pentru buget, finațe și bănci.
„Traficul ilicit de mărfuri creează o competiție inegală între jucătorii corecți, plătitori de taxe și salarii, și rețelele de criminalitate organizată care prosperă în detrimentul statului român. Reprezint cetățenii dintr-un județ afectat îndeosebi de contrabandă și am votat această propunere legislativă, deoarece susțin orice inițiativă ce își stabilește ca țintă educarea și informarea publicului, în scopul reducerii acestui fenomen”, spune Deputatul PNL Romeo Nicoară.
„Am fost unul din primii susținători ai acestei propuneri, deoarece am realizat că traficul ilicit de mărfuri nu este un fenomen cu impact minor asupra societății românești, așa cum multă vreme a fost considerat. El generează efecte negative în lanț și este datoria noastră, ca oameni politici responsabili, să ne implicăm în stoparea sa”, declară Deputatul ALDE Marian Cucșa.
„Este de bun augur faptul că reprezentanții tuturor partidelor politice parlamentare au susținut această inițiativă legislativă, deoarece eforturile Asociației ACTIV au fost întotdeauna centrate pe informarea, sensibilizarea și conștientizarea, atât a publicului, cât și a autorităților, cu scopul de a diminua acceptabilitatea socială în privința contrabandei și a traficului cu produse contrafăcute. (…) ”, adaugă Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.