Pașii corecți pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor

Virusurile respiratorii precum SarCov 2 (Covid 19) se răspândesc necontrolat la oameni, atunci când mucusul sau picăturile în care se afla pătrund în ochi, nas sau gat. De cele mai multe ori, această tranziție către interiorul organismului are loc prin intermediul mâinilor. 

Una dintre cele mai simple modalități prin care putem contribui la minimizarea răspândirii virusurilor respiratorii are legatura cu modul în care ne dezinfectăm mainile, acțiune susținută și de spălarea corectă a acestora. Iată cum trebuie să procedezi: 

Cum te speli corect pe mâini?

Pentru a reduce pe cât de mult posibil riscul transmiterii virusurilor, pe baza contactului de la nivelul mâinilor cu nasul, gura și ochii, o simplă clătire nu va fi suficientă. Spălarea corectă a mâinilor (mai ales în această perioadă) se realizează astfel: 

Spălarea corectă a mâinilor – Pasul 1 

Sub jet de apă cu o temperatură potrivită, umezește foarte bine mâinile, pe întreaga suprafață a acestora (interior, exterior, zonele dintre degete).

Spălarea corectă a mâinilor – Pasul 2 

Aplică săpunul pe întreaga suprafață a mâinilor, până când observi că produce o spumă densă, de culoare albă. 

Spălarea corectă a mâinilor – Pasul 3 

Realizează un masaj al ambelor maini, fără a omite zonele dintre degete și de sub unghii, pentru o perioadă de aproximativ 20 de secunde. 

Spălarea corectă a mâinilor – Pasul 4 

Clătește la final foarte bine ambele mâini, până când întreaga cantitate de spumă a dispărut. 

Spălarea corectă a mâinilor – Pasul 5 

Utilizează un material textil sau din hartie igienică, pentru a șterge foarte bine mâinile. Alternativ, poți utiliza și un aparat pentru uscarea mâinilor cu senzor, așa cum sunt cele întâlnite în centrele comerciale sau locațiile HoReCa. 

Cum îți dezinfectezi corect mâinile?

Ai tot auzit în ultimele 12 luni o mulțime de sfaturi privind dezinfectarea mâinilor? Această măsură reprezintă una dintre cele mai sigure și simple metode de combatere a transmiterii virusurilor respiratorii, atunci când exista riscul expunerii mâinilor în fața acestora.

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 1 

Aplică dezinfectant pentru maini într-una dintre palme. 

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 2 

Printr-o mișcare circulară, palmele se freacă între ele de aproximativ 5 ori (rotație completă). 

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 3 

Palma dreaptă va freca exteriorul mâinii stângi de aproximativ 5 ori, tot prin mișcari circulare. Apoi, palma stângă va relua aceeași mișcare, pe exteriorul mâinii drepte.

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 4 

Mâinile se vor fi frecate simultan, palmă peste palmă și cu degete întrepătrunse, de aproximativ 5 ori. 

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 5

Palma dreaptă va freca pumnul stâng (ținut strâns). Aceeași acțiune va fi repetată și în cazul pumnului drept / palmei stângi. 

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Pasul 6 

Prinde pe rând fiecare deget de la mână dreaptă cu mâna stângă și freacă-l prin mișcări de rotație (5 ori). Aceeași acțiune va fi repetată și în cazul degetelor de la mâna stângă. 

Una dintre principalele posibile cauze ale transmiterii virusurilor respiratorii de la o persoană la alta aduce în discuție neigienizarea mâinilor. De aceea, respectarea pașilor de mai sus minimizează riscul de contaminare a mâinilor și pătrundere a virusurilor în organism, prin nas, gură sau ochi. 

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW