Amenajarea unei piscine reprezintă una dintre cele mai bune investiţii pentru proprietatea ta în zilele toride de vară. Tot acel timp de calitate petrecut în apă sau pe şezlong necesită însă un anumit efort de curăţare şi întreţinere a apei. În cele ce urmează îţi prezentăm câţiva paşi simpli pentru menţinerea piscinei curate.
Porneşte din jurul bazinului
Primul lucru cu care începi curăţarea piscinei este suprafaţa de jur împrejur. Fie că vorbim de marginile bazinului, de pardoseala din gresie, piatră naturală sau punte din lemn, de gazon sau alei, acest loc trebuie curăţat periodic. La o simplă bătaie de vânt, frunzele, insectele, resturile menajere sau gunoaiele pot ajunge în apă. Menţinerea curată a suprafeţei din jurul piscinei te ajută să previi murdărirea apei.
Menţine un nivel constant al apei
Skimmer-ele piscinei dau cel mai bun randament atunci când apa este menţinută la nivelul corect. Informează-te cu privire la acest aspect şi respectă indicaţiile producătorului cu privire la nivelurile minim şi maxim ale volumului de apă. Dacă apa este prea multă, foloseşte o pompă submersibilă pentru a o evacua. Dacă nivelul este prea mic, poţi adăuga chiar şi cu furtunul de grădină. De fiecare dată când adaugi sau evacuezi apă, verifică nivelul substanţelor chimice, pentru că se pot dezechilibra, devenind prea diluate sau, dimpotrivă, prea agresive. În funcţie de aceste rezultate vei şti ce cantitate de clor lichid trebuie să pui în piscină.
Îndepărtează resturile
Dacă este amenajat în aer liber, în bazin vor ajunge cu siguranţă resturi vegetale. Acestea trebuie extase de fiecare dată când devin vizibile. Dacă eşti în piscină şi vezi frunze plutind, nu aştepta ziua de curăţenie pentru a le îndepărta. Cu cât ajung mai multe la fundul piscinei, cu atât vor fi mai greu de îndepărtat. Iar cele care nu se depun riscă să ajungă în skimmer şi să înfunde filtrele. Pentru a extrage resturile nu trebuie neapărat să fii în apă. O poţi face foarte simplu şi de pe mal, cu ajutorul unor plase speciale. Pentru a preveni căderea frunzelor în apă poţi toaleta pomii din apropierea piscinei. În aceste condiţii va trebui să amenajezi soluţii artificiale pentru umbră în zona şezlongurilor de pe mal.
Aspiră şi curăţă filtrele
Resturile scufundate sau ajunse în filtrele de curăţare a apei sunt mai greu de îndepărtat. Ignorate prea mult timp, acestea pot da naştere unor alge în apă. Filtrele fac parte din categoria consumabilelor şi necesită un anumit efort de curăţare sau înlocuire periodică. Atunci când observi că apa nu mai este filtrată corespunzător, pentru început poţi demonta filtrul pentru a îndepărta mizeria acumulată. Produsele de calitate au şi indicaţii cu privire la modalitatea de curăţare înscrise pe ambalaj. Dacă observi că a fost deteriorat, este momentul să montezi unul nou. Pentru curăţarea suprafeţei de la baza piscinei sau a pereţilor laterali există aspiratoare speciale, eficiente chiar şi în apă.
Tratamente chimice
Pe lângă reziduurile fizice pe care trebuie să le îndepărtezi periodic din bazin şi din împrejurimi există şi o mulţime de pericole invizibile în apă. Remedierea acestora se face cu ajutorul substanţelor potrivite. Tratamentul se aplică atât pentru perioada când piscina este utilizată cu regularitate, cât şi în momentele când eşti plecat în vacanţă. În funcţie de suprafaţă, de calitatea apei şi de dăunătorii prezenţi va trebui să alegi soluţiile eficiente.
Fiecare suprafaţă a piscinei trebuie tratată în funcţie de materialul din care este confecţionată cu produsul de curăţenie potrivit. Pe lângă măsurile de mai sus, specialiştii recomandă golirea integrală a piscinei o dată la 3, 5 sau 7 ani, pentru un proces de curăţare profesional. De modul în care întreţii bazinul săptămânal depinde intervalul mai mic sau mai mare între două intervenţii ale profesioniştilor.