Fiecare părinte îşi doreşte tot ce este mai bun pentru copilul său. Pentru a fi pregătit să-şi croiască propriul drum în viaţă, cel mic are nevoie de atenţie, încurajare şi sprijin. Iată câteva secrete care te vor ajuta să-i stimulezi inteligenţa copilului tău pentru un parcurs de succes.
Citiţi împreună
Cititul este o acţiune care cultivă inteligenţa prin excelenţă. Specialiştii recomandă cititul cu voce tare pentru femeile gravide, din beneficiile căruia se bucură şi fătul. După naştere poţi stabili cea mai frumoasă rutină în dormitor, înainte de culcare, cu o carte pe noptieră. Pentru bebeluşi, cărţile pot fi din materiale textile, inofensive, uneori doar cu imagini. Pe măsură ce copilul începe să înţeleagă şi să articuleze cuvinte, poţi trece la poveşti de nivelul său. De îndată ce a învăţat literele, implică-l în citirea sau prezentarea poveştii. Există cărţi cu litere de tipar presărate cu imagini, menite să cultive imaginaţia copilului şi dragostea pentru citit. După depăşirea fiecărui nivel, treceţi la următorul, până când copilul tău va deveni lector independent.
Jucaţi-vă
Inteligenţa poate fi foarte uşor stimulată prin joc. Acţiunea de a te juca împreună cu copiii tăi nu este doar în beneficiul lor, ci şi al tău personal. Petrecând timp de calitate în familie, îi întăreşti sentimentul de dragoste şi atenţie de care are atât de multă nevoie. Din start, însă, trebuie evitate jocurile electronice. Întoarce-te la reţeta clasică de jocuri pe planşă, cu pioni, în echipă, de coordonare, de perspicacitate, cărţi de joc sau joc de rol. Oferta de jocuri inteligente copii este atât de diversă încât găseşti variante pentru orice vârstă, gust şi buget. Copilul va învăţa jucându-se, fără a i se părea o activitate complicată. Deprinderea de a rezolva cerinţa unui joc şi de a respecta un set de reguli pentru a duce jocul la final îi va fi de folos acasă, la şcoală şi în carieră, de-a lungul întregii vieţi.
Faceţi mişcare
Un copil inteligent nu trebuie sprijinit doar la nivel mental. Vitalitatea este la fel de importantă pentru corpul său ca întreg. Dacă eşti o persoană activă, care face mişcare dimineaţa în cameră sau în jurul casei, încearcă să-ţi implici şi copiii. La început doar se vor juca, pentru a te copia, însă cu timpul vor prinde drag de exerciţiile fizice şi se vor dezvolta armonios. Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru copii. Tot în primii ani este bine să-i deprinzi şi cu un sport de echipă, care le va cultiva abilităţile de lucru în echipă, foarte importante pentru integrarea în societate. Introdu în rutina de seară şi câteva minute de mişcare, de la o simplă plimbare până la jocuri energice.
Odihnă
Creierul se dezvoltă în somn. Tot atunci se reface şi organismul. Aşadar, să te odihneşti este la fel de important ca acţiunea de a citi. Stabileşte un program clar de odihnă începând de la primele săptămâni de viaţă. Somnul de după amiază este de un real folos chiar şi pentru elevi. Dar cele mai importante sunt orele de odihnă înainte de miezul nopţii. Fă tot posibilul ca până la adolescenţă copiii tăi să nu adoarmă mai târziu de orele 9-10 seara. Odihna de noapte este esenţială pentru dezvoltarea fizică şi emoţională. Copilul se va învăţa astfel să se trezească de dimineaţă pentru teme, sport sau activităţi.
Cel mai important lucru pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău este să-ţi simtă prezenţa. Dacă ştie că eşti alături de el, îl asculţi, îl înţelegi şi îl încurajezi, cel mic capătă încredere în propriile puteri şi îşi cultivă propria personalitate sănătos şi inteligent.