Având în vedere importanţa echipamentelor de protecţie pentru desfăşurarea în siguranţă a numeroase domenii de activitate, piaţa de profil abundă în oferte. Acest lucru nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor, care pot alege exact modelul şi materialul potrivite nevoilor lor. Iată cinci criterii esenţiale de care să ţii cont pentru a obţine cele mai bune veste de lucru la preţ avantajos, în funcţie de specificul activităţii tale.
Dimensiuni
Potrivirea este esenţială pentru orice articol vestimentar. Când vine vorba de o vestă pe care o porţi în timpul programului de lucru, dimensiunile devin cu atât mai importante. Pentru a nu te incomoda în timp ce-ţi faci treaba, vesta nu trebuie să fie nici largă, nici strâmtă. În prima variantă te predispune la accidente din cauza riscului agăţării în utilaje sau alte obiecte, în timp ce varianta fixă este incomodă şi îţi poate provoca dificultăţi de respiraţie. Acestea, coroborate cu regimul de efort fizic susţinut, pot duce la pierderi bruşte de energie.
Material
Reglementările în domeniul legislaţiei muncii prevăd anumite materiale omologate pentru a fi utilizate în confecţionarea echipamentelor de protecţie. În funcţie de specificul activităţii vei putea alege caracteristicile necesare. Cel mai important este ca vesta să fie fabricată din materiale durabile şi sigure, deoarece are rolul de a reduce consecinţele unui accident de muncă. Izolaţia termică, impermeabilitatea şi ignifugarea sunt opţiuni disponibile în tratamentul confecţiilor de protecţie. Materialele variază de la nailon şi poliester până la kevlar, fiecare categorie potrivită pentru un anumit tip de activitate. În cazul unui lucrător care operează maşini industriale ce îl pot răni dacă se agaţă, vesta mai sigură este cea care se rupe uşor, decât cea care rezistă şi-l atrage spre utilaj.
Culoare
Culoarea cea mai comună când vine vorba de echipamente de protecţie este verdele fluorescent. Suntem obişnuiţi cu această nuanţă de la poliţişti, biciclişti sau din kitul de salvare pe care îl avem pregătit în portbagajul maşinii sau în camion. Pe lângă acestea, vestele de salvare sunt disponibile şi în variantă portocalie, roşu, verde sau chiar albastru. Pentru ultimele trei, esenţiale sunt benzile reflectorizante, deoarece culorile în sine nu reflectă lumina. Diversitatea de culori este utilă atunci când ai un colectiv mai mare în echipă şi vrei să-i identifici de la distanţă în funcţie de specificul activităţii fiecăruia. Pentru muncitori este mult mai uşor să se adune atunci când este nevoie lângă colegi dacă au echipamente de protecţie de aceeaşi culoare.
Accesorii
Numărul buzunarelor, dispunerea benzilor, logo-ul companiei, suporturile pentru legitimaţii, chei, dispozitive de acces sau de comunicare sunt cele mai comune opţiuni în privinţa accesoriilor pentru vestă. Înainte de a le comanda, consultă şefii de echipă cu privire la nevoile fiecăruia.
Condiţii de lucru
Vestele de siguranţă trebuie să corespundă condiţiilor în care purtătorul îşi desfăşoară activitatea, ţinând cont de mediu şi de logistica disponibilă.
Factori de mediu
Căldura, frigul, vântul, ploaia, praful, zăpada sunt criterii de care trebuie să ţii cont atunci când comanzi un set de veste de protecţie. În funcţie de temperatură şi caracteristicile mediului înconjurător vei putea alege materiale care să te ajute să resimţi mai puţin efectele meteorologice la care eşti expus.
Factori specifici locului de muncă
Chiar şi într-un mediu intern trebuie să te preocupe temperatura. Nu poţi folosi acelaşi tip de vestă în apropierea unui cuptor şi într-o cameră frigorifică, spre exemplu. Apoi trebuie să ai grijă de vizibilitatea angajaţilor, mai ales dacă sunt în număr mare şi operează utilaje. În orice moment al zilei sau al nopţii, vesta de protecţie trebuie să-i facă vizibili de la orice distanţă.
Când vine vorba de vestele de protecţie, esenţială este siguranţa pe care ţi-o oferă. Dimensiunile şi designul sunt opţiuni care contribuie la buna desfăşurare a activităţii lucrătorilor.