PE a votat pentru o calitate ridicată a apei potabile și reducerea deșeurilor din plastic

Directiva privind apa potabilă aprobată de Parlamentul European la actuala sa sesiune plenară va permite un acces mai bun la apă de la robinet de înaltă calitate, inclusiv pentru grupurile vulnerabile, se arată într-un comunicat de presă.

– „Right2Water” este prima iniţiativă cetăţenească europeană transpusă în legislația europeană.

– Un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniunea

Europeană să economisească peste 600 de milioane euro pe an.

– Pragul pentru anumiți contaminanţi va fi mai strict.

Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre ale UE referitor la noua directivă privind calitatea apei potabile. Noile reguli sunt concepute pentru a asigura apă de la robinet de înaltă calitate în întreaga Uniune. Ele sunt un răspuns la solicitările a peste 1,8 milioane de europeni care au semnat prima iniţiativă cetăţenească europeană de succes, numită „Right2Water”, care susține îmbunătăţirea accesului la apă potabilă sigură pentru toți europenii.

În acest scop, statele membre vor furniza gratuit apă în clădirile publice și vor încuraja restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere clienților apă gratuită sau la un preț redus pentru serviciul prestat. Statele membre trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a îmbunătăţi accesul la apă al grupurilor vulnerabile, cum ar fi refugiații, persoanele fără adăpost și comunitățile culturale minoritare, cum ar fi romii și nomazii.

Monitorizarea și îmbunătătirea calităţii apei de la robinet

Pentru ca oamenii să poată bea apă de la robinet mai degrabă decât apă îmbuteliată și pentru a-i încuraja în acest sens, calitatea apei potabile va fi îmbunătăţită prin micșorarea limitelor maxime admise la anumiți poluanți, inclusiv plumbul.

Până la începutul anului 2022, Comisia Europeană va întocmi și va monitoriza o listă de substanțe sau compuși de interes public sau științific pentru sănătate. Lista va cuprinde substanțe farmaceutice, compuși care perturbă sistemul endocrin și microplastice.

Comisia va crea liste europene care să indice care substanțe sunt autorizate să intre în contact cu apa potabilă.

Statele membre se asigură că măsurile luate pentru a pune în aplicare noile standarde se bazează pe principiul precauției și nu duc în niciun caz la deteriorarea calităţii actuale a apei potabile.

Autorul raportului pe tema de mai sus, eurodeputatul Christophe Hansen (PPE, Luxembourg), a subliniat:

„Acum, la douăzeci de ani de la intrarea în vigoare a primei directive privind apa potabilă, a venit timpul să actualizăm și să reducem pragul maxim pentru anumiți contaminanţi, cum ar fi plumbul. Pentru Parlamentul European, a fost extrem de important ca noua directivă să îmbunătăţească siguranța apei noastre potabile și să ţină seama de poluanți noi”. Prin urmare, a adăugat raportorul citat, salut dispozițiile directivei privind microplasticele și perturbatorii endocrini, cum ar fi bisfenolul A.

Următorii pași

Directiva va intra în vigoare la 12 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În termen de doi ani de la intrarea în vigoare, statele membre trebuie să efectueze modificările necesare pentru a se conforma directivei.

Context

Potrivit Comisiei Europene, un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniune să economisească peste 600 de milioane euro pe an. Dacă nivelul de încredere în apa de la robinet se îmbunătăţeşte, cetăţenii pot contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor de plastic cauzate de apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine. Sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosinţă găsite pe plajele europene.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Te duci intr-o gara , autogara sau aeroport cu un copil si esti obligat sa cumperi 0,5 l apa cu 1 , 2 sau 3euro . Este josnic sa profiti de vulnerabilitatea omului in nevoie si sa-i tragi sapte piei dupa el .
    Acuma cum s-o implementa , dumnezeu cu mila , ca pana acum s-au chinuit sa inchida toate cismelele sa nu ai alternativa . Cat priveste bautul apei la PET in mod curent , in majoritatea oraselor din Europa apa esta buna de baut , iar in cele mai multe de o calitate mai buna decat ce-a de la PET , dar au bagat frica in oameni cu tot felul de reclame si minciuni ca in vremea lovilutiei , iara omenii sub influenta manipularii beau apa proaspata din izvorul PETului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW