20.4 C
București
joi, 13 mai

Pe lângă diplomatul român, în asaltul terorist din Kabul au mai fost uciși doi britanici și cinci nepalezi

Cel puțin opt străini, dintre care un român, doi britanici și cinci nepalezi, care lucrau pentru o companie canadiană de securitate, au fost uciși, luni, în atacul talibanilor asupra campusului Green Village din Kabul, în care își desfășura activitatea și Ambasada României la Kabul, potrivit agenției locale TOLOnews și peoplesreview.com. Alți 26 de cetățeni străini au fost răniți, printre care și un alt diplomat român.

Cei cinci atacatori au fost uciși chiar în momentul atacului. În mediul online a apărut și o fotografie cu unul dintre teroriști, primul dintre cei cinci identificat de autorități. Este vorba despre Hafiz Muhammad Rahman Alias Zubair Paktiyawal, un locuitor al Gardez City.

B1.RO relata că asaltul terorist comis în noaptea de 2 spre 3 septembrie, în urma căruia un diplomat român a fost ucis, iar un altul a fost grav rănit, aduce în discuție lipsa secutrității corespunzătoare a misiunilor diplomatice în zone de conflict, o temă intens dezbătută în spațiul public după episodul Bengazi, din anul 2012.

Atentatul de la Kabul prezintă multe asemănări cu atacul comis la complexul diplomatic american din Benghazi (Libia) pe data de 11 septembrie 2012 de către membrii grupării islamiste Ansar al-Sharia.Atunci atacul s-a soldat cu moartea ambasadorului SUA în Libia J. Christopher Stevens, primul caz al unui diplomat american ucis după anul 1979, și a generat dezbateri intense în SUA despre siguranța misiunilor diplomatice în zonele de conflict.

„A fost un atac terorist. Avem date noi și de la Serviciul de Acțiune Externă la UE. Înțeleg că este vorba despre un campus în care erau mai multe misiuni. Noi am fost alertați despre atacul asupra misiunii României, în care un coleg de-al nostru și-a pierdut viața, din echipa de securitate. Unul este rănit, este, în momentul acesta, în afara oricărui pericol și se află într-un spital dintr-o bază militară din zonă. 

Toți ceilalți au fost transferați la o bază NATO din apropiere. Imediat cum cel care este rănit se va stabiliza și va fi apt pentru a fi transportat, în momentul în care doctorii ne dau acordul, îl vom aduce imediat în țară. La fel vom face toate demersurile pentru repatrierea colegului decedat. 

Bineînțeles, aducem toată echipa pentru a vedea exact ce s-a întâmplat și care este situația în momentul acesta la fața locului. Este vorba despre toți românii de la ambasadă, 12 persoane. 

Au fost mai multe misiuni atacate. Este o zonă în care sunt mai multe misiuni. Este o zonă securizată, au pază, au măsuri de securitate impuse de condițiile din zona respectivă. Așteptăm rezultatul anchetei ca să putem să știm ce alte misiuni au fost afectate și ce alte naționalități au fost sub atac. 

Va fi trimisă o nouă echipă în momentul în care lucrurile se vor restabili acolo. Ei acum sunt în siguranță, sunt într-o bază NATO”, preciza Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, în direct pe B1TV.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW