PE reiterează sprijinul pentru Laura Codruța Kövesi la șefia Parchetului European

Parlamentul European a reafirmat că Laura Codruța Kövesi rămâne candidatul preferat al său pentru a deveni primul procuror-șef al noului Parchet European.

În urma declarației de susținere din plen a președintelui Tajani și după trei runde de negocieri cu Consiliul european (a cărui preşedinţie turnantă este în prezent asigurată de România – n.n.), echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul acordat doamnei Kövesi, fost procuror anticorupție în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziția guvernului român. De asemenea, echipa a cerut Consiliului să își reconsidere poziția. Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE, conform unui comunicat PE.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul-șef al Parchetului European”, a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), președinte al Comisiei pentru libertăți civile. „Procurorul-șef va juca un rol-cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituție care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE”, a concluzionat acesta.

Vicepreședinta Comisiei de libertăți civile, Judith Sargentini (Verzii, Olanda) a declarat: „Opoziția cu care se confruntă în prezent dna Kövesi din partea autorităților române scoate în evidență curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului.”

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidați selectați. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituția puternică și credibilă „, a declarat joi Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, în urma celei de-a treia runde de negocieri. „Vorbim și despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE „, a adăugat ea.

În urma preselecției de către o comisie de experți, Parlamentul și Consiliul trebuie să aleagă acum între doamna Kövesi și Jean-François Bohnert din Franța. Echipa de negociere a Parlamentului este formată din dl. Moraes, dna. Gräßle și dna. Sargentini.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW