De peste 10 ani, eurodeputaţii solicită un încărcător comun pentru dispozitive mobile, tablete, e-books şi alte dispozitive portabile.
Parlamentul European cere acum Comisiei Europene să propună reguli mai puternice pentru încărcătoare comune, până cel mai târziu în luna iulie 2020.
Există o ,,nevoie urgentă pentru o acţiune a UE de reglementare” vizând reducerea deşeurilor electronice şi pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă alegeri sustenabile, afirmă eurodeputaţii într-o rezoluţie votată cu 582 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 37 de abţineri, în care se solicită introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile.
Parlamentul doreşte de la Comisie adoptarea până în iulie 2020 a actului delegat prevăzut în Directiva privind echipamentele radio din 2014, sau, dacă este necesar, să propună o măsură legislativă cel mai tarziu până la aceeaşi dată. Fără să afecteze inovarea, Comisia trebuie să se asigure că acel cadru legal pentru un încărcător comun va fi ,,evaluat constant, pentru a ţine cont de progresul tehnologic”. Deputaţii reiterează că cercetarea şi inovarea sunt vitale pentru îmbunătăţirea tehnologiilor existente şi dezvoltarea unora noi.
Parlamentul European doreşte de asemenea ca Executivul european:
să ia măsuri pentru a asigura în modul cel mai eficient interoperabilitatea între diferite încărcătoare wireless şi diferite dispozitive mobile;
să ia în considerare iniţiative legislative care să crească volumul de cabluri şi încărcătoare colectate şi reciclate în statele UE;
să se asigure că nu vor mai fi obligaţi consumatorii să cumpere încărcătoare noi cu fiecare dispozitiv nou: strategii de decuplare a cumpărării de încărcătoare de cumpărarea dispozitivelor noi vor trebui introduse împreună cu solutia unui încărcător comun, consideră deputati, menţionând că ,,orice măsură care propune decuplarea trebuie să evite preţuri crescute pentru consumatori”.
Conform estimărilor, la nivel mondial se generează anual circa 50 de milioane de tone de deșeuri electronice, rezultând o medie de 6 kg de persoană. În Europa, au fost produse 12,3 milioane de tone de deșeuri electronice în anul 2016, o medie de 16,6 kg de persoană. Ciclul scurt de viață pentru anumite dispozitive contribuie, de asemenea, la creșterea cantității de deșeuri, menționează rezoluția.