0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Pentru Kim Jong-un, Statele Unite rămân “cel mai mare dușman” al Coreei de Nord

Maria Capitaine

În discursul său la cel de-al 8-lea congres al Partidului Muncitorilor din Coreea, ale cărui lucrări s-au desfășurat săptămâna trecută, Kim Jong-un a susținut că eforturile țării trebuie să se concentreze asupra dezvoltării țării pe cele mai diverse planuri în vederea respingerii Statelor Unite, considerate “cel mai mare obstacol și dușman” al Coreei de Nord. În context, Kim Jong-un a făcut un anunț ce a reținut atenția presei internaționale, conform căruia Pyongyangul este pe punctul de a finaliza construirea unui submarin nuclear propriu.

Declarațiile războinice ale liderului nord-coreean intervin cu doar câteva zile înaintea instalării la Casa Albă a lui Joe Biden, dar și după o perioadă de relații tumultuoase cu Donald Trump.

Spinosul dosar nuclear

Ne amintim că, după un schimb jenant de insulte și amenințări cu un război nuclear, Kim Jong-un și Donald Trump au ajuns la o surprinzătoare apropiere, marcată de întâlniri între ei considerate la vremea respectivă drept “istorice”, de la care nu puțini au așteptat o diminuare a pericolului nuclear nord-coreean, Pyongyangul fiind interesat să scape de durele sancțiuni economice internaționale. Nu a fost să fie așa. Nu a fost realizat niciun progres în spinosul dosar nuclear nord-coreean. După eșecul întâlnirii Kim-Trump din februarie 2019, de la Hanoi, negocierile bilaterale la nivel înalt au rămas într-un punct mort. Impasul s-a datorat în principal absenței unui consens asupra concesiilor pe care Kim Jong-Un ar fi trebuit să le facă în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale la care era supus Pyongyangul.

Curios lucru, pentru analiști politici – nu doar americani – este faptul că ura împotriva lui Donald Trump nu a fost atât de înverșunată cum este acum împotriva lui Joe Biden, pe care deja l-a numit “câine furios” ce trebuie “bătut până la moarte”, la care Biden a răspuns numindu-l pe liderul nord-coreean drept “o lichea”, “o secătură”. “Oricare persoană se va afla la putere în Statele Unite, a afirmat Kim Jong-un, adevărata natură a politicii sale, împotriva Coreei de Nord, nu se va schimba niciodată”. Sunt cuvinte care, în opinia analiștilor politici specializați în relațiile americano-nord-coreene, sunt percepute ca o provocare la adresa noii administrații americane de după 20 ianuarie.

O abordare a relațiilor bilaterale în manieră mai clasică

Surse apropiate echipei de consilieri ai lui Biden spun că sub președinția acestuia Statele Unite vor trebui să revină la o abordare a relațiilor cu Pyongyangul într-o manieră mult mai clasică, insistând asupra necesității realizării de progrese importante mai întâi la nivelul grupurilor de lucru, înainte de a trece la o nouă întâlnire la nivel de șefi de stat. De asemenea, adaugă experții, contextul actual în care au loc astfel de discuții este total diferit chiar în comparație cu perioada mandatului lui Donald Trump. De la venirea la putere a lui Kim, în urmă cu nouă ani, programele nucleare ale acestuia au înregistrat progrese remarcabile. Nord-coreenii au efectuat cu succes mai multe teste nucleare, mai ales lansarea unei rachete capabile să atingă teritoriul continental american. Ca să nu mai vorbim de anunțul făcut de KIm Jong-un la congresul mai sus amintit privind dotarea țării cu un submarin nuclear.

Foto: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78332644

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. CORE.EA. de NORD. Corurile lui Elia din nord. Le cunoasteti? Se regasesc si printre voi!
    CORE.EA. de SUD. Corurile lui Elia din sud. Mult superioare celor din nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW