Stiati ca orice intarziere, chiar si cu o secunda a vitezei de incarcare a website-ului dvs. poate duce la scaderea numarului de pagini vizualizate (cu 11%), la scaderea satisfactiei clientilor (cu 16%) si chiar la scaderea ratei conversiilor (cu 7%)? Cu siguranta, sunt indicatori importanti a caror scadere nu este dorita de nici un proprietar de website. Dar exista intr-adevar o modalitate reala de imbunatatire a vitezei website-ului? Iata cateva lucruri pe care le puteti face ca sa cresteti viteza de incarcare, aplicabile pentru majoritatea tipurilor de website-uri.
Veti observa o crestere semnificativa a vitezei website-ului dvs. si veti oferi o experienta de navigare mai buna utilizatorilor daca activati memoria cache a browserului. Memoria cache a browserului stocheaza temporar „urmele” activitatii dvs. online, incluzand imagini si sunete. Atunci cand o persoana viziteaza din nou aceleasi website-uri, browserul nu va trebui sa descarce toate fisierele in mod repetat, la fiecare vizita. Astfel, se reduce numarul de request-uri (cereri) pe care trebuie sa le rezolve serverul pentru a transmite o anumita pagina web iar incarcarea website-ului va dura mai putin.
Prin activarea cache-ului website-ului, timpul de incarcare a acestuia se va reduce cu cel putin 1-2 secunde.
Daca sunteti utilizator WordPress, cea mai usoara si rapida metoda de activare a cache-ului este de a instala un plugin specializat WordPress, precum W3 Total Cache, WP Super Cache sau LSCache.
Utilizati imagini la dimensiuni corespunzatoare: Imaginile sunt importante pe un website, facandu-l mai atractiv insa tot ele pot fi cele care va ingreuneaza website-ul. Un exemplu familiar ar putea fi incarcarea unei imagini mari pe website (sa zicem 1800×1800 px) cand de fapt aveti nevoie de o imagine mai mica (100×100 px). Ca regula, daca doriti sa afisati o imagine de 100×100 px pe website-ul dvs. cel mai bine este sa incarcati o imagine care are dimensiunea dorita – 100×100 px.
Hotlinking-ul este o practica gresita si lipsita de etica dar care este inca utilizata. Hotlinking-ul este o metoda prin care un website functioneaza pe baza imaginilor / fisierelor de pe website-ul dvs., prin incorporarea acestora. Poate ca nu vi se pare mare lucru, insa poate afecta serios viteza website-ului dvs. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand imaginea incorporata este vizualizata pe un alt website aceasta consuma resursele serverului dvs., avand un impact negativ asupra latimii de banda si vitezei website-ului. Din fericire, puteti scapa simplu de aceasta problema daca blocati hotlinking-ul din contul dvs. cPanel, prin activarea protectiei Hotlink.
Majoritatea update-urilor contin de regula remedieri de erori sau imbunatatiri ale vitezei, adaugarea de noi functii sau imbunatatiri de securitate. Prin urmare, este foarte important sa va mentineti actualizate software-urile / plugin-urile pentru a avea un website care functioneaza in parametri optimi.
Actualizarile de core WordPress ofera adesea modificari care permit plugin-urilor sa funcționeze mai rapid. Asigurandu-va ca pluginurile sunt actualizate pentrua va putea bucura de o incarcare mai rapida a website-ului.
Fiecare plugin pe care il instalati va va „costa” resurse iar daca plugin-urile utilizeaza prea multe resurse, website-ul dvs. va avea o durata de incarcare mai mare. Instalarea / utilizarea excesiva de plugin-uri pe un website poate provoca probleme grave de securitate pe website-ul dvs. Eliminati software-ele sau plugin-urile neutilizate de pe website-ul dvs. pentru ca acestea vor consuma resurse si nu servesc nevoilor website-ului dvs.
Puteti imbunatati viteza de incarcare a website-ului si prin optimizarea dimensiunilor imaginilor insa incercati sa optimizati imaginile fara a afecta calitatea acestora. Exista diverse tool-uri care va pot ajuta in acest sens, cum ar fi TinyPNG, WP Smush (WordPress), Kraken (Joomla sau Drupal).
Viteza website-ului dvs. ar trebui sa fie o prioritate pentru dvs. insa intrebarea esentiala este: cat de repede ar trebui sa se incarce website-ul dvs.? Conform Google, 47% din utilizatori se asteapta ca o pagina sa se incarce in 2 secunde sau mai putin iar 64% din utilizatorii de dispozitive mobile se asteapta ca website-urile sa se incarce in mai putin de 4 secunde. Cresterea vitezei de incarcare a website-ului va va oferi un avantaj hotarator in fata competitiei; tinta dvs. ar trebui sa fie incarcarea website-ului in aprox. 3 secunde.
Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont ca un serviciu de gazduire web de calitate ales poate imbunatati viteza website-ului dvs. in special pentru website-urile complexe, cum sunt magazinele online. Alegerea corecta a pachetului dvs. de gazduire web poate duce la o imbunatatire considerabila a vitezei web site-ului dvs.