3.4 C
București
marți, 1 decembrie

Noul val de migranți provoacă alarmă. Europenii își trimit în mare grabă liderii în Turcia și în Grecia

Uniunea Europeană a trimis marți de urgență la Ankara responsabili pentru a protesta contra deciziei președintelui Erdogan de a lăsa cale liberă migranților, iar la Atena, pentru a exprima solidaritatea europenilor cu o Grecie confruntată în acest moment cu un aflux imens de migranți la frontierele sale.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, efectuează o vizită de două zile în Turcia pentru “‘discuții la înalt nivel” asupra situației din Siria. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a deplasat deja în Grecia, în localitatea Kastanies, de la frontiera cu Turcia, și-a înăsprit serios tonul față de decizia lui Erdogan. “Cei care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi decepționați”, a declarat doamna von der Leyen la întâlnirea cu presa avându-l alături pe premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

La rândul său, șeful diplomației franceze, Jean Yves Le Drian, a declarat marți presei că este “inacceptabil” șantajul la care recurge Ankara.

Numeroși responsabili europeni și lideri de organizații neguvernamentale acuză Ankara că instrumentalizează migranții pentru a forța Europa să o sprijine într-un moment în care se confruntă cu un aflux de refugiați din Siria, unde Turcia însăși a declanșat o ofensivă. Marți, relatează corespondenți ai agențiilor internaționale de presă, mai multe mii de migranți erau masați la frontiera Greciei. Unii s-au instalat în apropierea punctului de frontieră Pazarkule (Kastanies în partea greacă) așteptând o posibilă deschidere a frontierei elene. Alții au pornit de-a lungul apelor înghețate ale fluviului frontalier Evros în căutarea unei posibile “găuri” de pătrundere pe teritoriul elen. Numeroase bărci cu motor continuau marți să transporte migranți de pe malul turc spre cel grec. Imagini difuzate de posturi europene de televiziune au arătat acțiuni, chiar atacuri ale unor nave elene pentru a împiedica ajungerea migranților pe malul grec.

Surse guvernamentale elene informează că, între sâmbătă și luni seară, 24.203 tentative de intrare ilegală au fost evitate și 183 persoane au fost arestate.

Doamna Von der Leyen a promis marți Greciei “700 milioane euro” , jumătate din sumă fiind vărsată imediat pentru a putea fi gestionat acest nou val de migranți și pentru a asigura Atena de spijinul european necesar.

Și o delegaţie americană, incluzând reprezentantul special al Statelor Unite pentru Siria, James Jeffrey, și ambasadoarea americană la ONU, Kully Craft, s-a deplasat marți la frontiera dintre Turcia și Siria, în semn de solidaritate, de data aceasta cu Ankara.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW