4.3 C
București

Perspectivele politicii externe la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Desfăşurată sub tema „Diplomaţia României: repere şi noi perspective”, ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române a inclus şase sesiuni plenare în cadrul cărora au fost dezbătute subiecte de interes privind rolul global al Uniunii Europene, vecinătatea estică, asistenţă pentru dezvoltare, pacea şi securitatea.

În prima zi, seria panelurilor a debutat cu dezbaterea „Vecini, parteneri, aliaţi: împreună pentru o Uniune Europeană mai bună”, la care au participat Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, alături de Viceprim-ministru şi Ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Ekaterina Zaharieva. Sesiunea a fost moderată de secretarul de stat Alexandru-Victor Micula. Temele abordate au fost consolidarea parteneriatului dintre România şi Bulgaria, cu accent pe încheierea cu succes a deţinerii de către cele două ţări a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al doilea panel, „Nexus umanitar – dezvoltare – pace şi securitate”, invitaţii oficiali care au oferit scurte prezentări au fost: asistentul Secretarului General şi directorul biroului regional PNUD pentru Europa şi Comunitatea Statelor Independente, Mirjana Spoljaric Egger, şeful de cabinet al Secretarului General UNOCT, Sevil Alirzayeva, şeful Reprezentanţei UNHCR în România, Nisreen Rubaian şi consilierul politic în cadrul DAC/OCDE, Dan Schreiber.

Moderatorul sesiunii, Secretarul de stat pentru Relaţii Interinstituţionale, Maria Magdalena Grigore, a declarat: „Evoluţiile pe plan mondial sunt extrem de rapide. Trebuie să ne adaptăm în permanenţă şi să avem o abordare holistică a triplului nexus: ajutor umanitar – asistenţă pentru dezvoltare – pace şi securitate. Conceptul de asistenţă pentru dezvoltare în special, dar şi legătura acestuia cu pacea şi securitatea nu sunt întotdeauna înţelese. Sunt însă instrumente puternice de politică externă şi, bine utilizate, ne permit nu numai să rămânem în centrul evoluţiilor lumii de astăzi, dar şi să devenim, pe viitor, un actor şi mai important pe plan mondial. Contribuţia pe care o putem aduce la prevenirea crizelor şi conflictelor sau la instaurarea păcii şi securităţii este esenţială inclusiv pentru propria noastră securitate”.

În contextul RADR şi al participării oficialului PNUD, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere dintre Ministerul Afacerilor Externe din România şi PNUD.

În continuare, Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat, alături de Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, la sesiunea „Noi perspective pentru politica UE în vecinătatea estică – contribuţia României şi a Republicii Moldova”, moderată de secretarul de stat Dan Neculăescu. Discuţiile s-au concentrat pe consolidarea acţiunii UE în vecinătatea estică, precum şi pe aşteptările şi obiectivele Republicii Moldova în relaţia cu UE şi în contextul Parteneriatului Estic, cu accent asupra rolului pe care România îl poate juca.

Cea de-a doua zi a debutat cu panelul „UE ca actor global şi partener puternic: coerenţă, convergenţă, credibilitate” care a oferit prilejul unui schimb de opinii al şefilor de misiune cu Ambasadorul Wolfgang Ischinger, Preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen şi Ambasadorul Mircea Geoană, Preşedintele Institutului Aspen România şi viitor Secretar General adjunct al NATO cu privire la situaţia internaţională şi contribuţia Uniunii la gestionarea provocărilor şi a riscurilor actuale.

A fost evocat angajamentul României de a continua să participe activ la consolidarea capacităţii UE de a acţiona ca un actor credibil, în parteneriat cu SUA şi în sinergie cu NATO, în beneficiul securităţii europene şi internaţionale.

În cea de-a doua parte a zilei, Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a coordonat două sesiuni dedicate afacerilor europene cu accent pe rezultatele mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Sesiunile i-au avut ca invitaţi pe Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor externe din Republica Croaţia, Andreja Metelko-Zgombic, consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban şi pe Steven Erlanger, corespondent şef Europa, New York Times.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române continuă cu o serie de vizite la obiective de interes economic din teritoriu şi întâlniri cu autorităţile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, la 70 de ani de la fondare

Academia Română găzduiește joi, 30 ianuarie 2020, sesiunea aniversară „Institutul de Istorie și Teorie Literară «G....

Londra anunță o “Taskforce Europe”, cu misiunea de a negocia cu Bruxellesul după Brexit

Regatul Unit va părăsi UE la miezul nopţii de vineri, 31 ianuarie, dar reglementările europene în vigoare vor fi aplicate...

China se pregătește pentru o îndelungată luptă cu coronavirus. Decesele au ajuns la 106, iar numărul contaminaţilor la peste 4.500

Comisia națională de sănătate, citată de corespondentul permanent la Beijing al ziarului "Les Echos", a anunțat că numărul victimelor epidemiei...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în luna decembrie

In luna decembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de...

TRENDING