Peru: Pedro Castillo, candidatul stângii radicale, proclamat învingător în alegerile prezidențiale

Pedro Castillo a fost proclamat învingător în alegerile prezidențiale din Peru, la mai bine de o lună după cel de-al doilea tur de scrtin în care a avut drept contracandidată (a dreptei populiste) pe Keiko Fujimori.

«Îl proclam președinte al Republicii pe José Castillo Terrones», a declarat președintele Juriului național al alegerilor (JNE), Jorge Luis Salas, în cadrul unei ceremonii virtuale. Autoritatea electorală care a avut sarcina să examineze recursul intentat de contracandidata să a confirmat rezultatele anunțate imediat după scrutin de Organul național al procesului electoral(ONPE). Pedro Castillo a obținut 50,12% din voturi, față de 49,87% în favoarea contracandidatei.

Noul președinte, în vârstă de 51 ani, este un fost institutor ce și-a practicat profesia într-o zonă rurală din țară. Nimeni nu a auzit de el până în momentul în care a preluat conducerea unei puternice mișcări greviste a cadrelor didactice, în urmă cu patru ani. În programul său electoral, Pedro Castillo a promis naționalizarea unor obiective importante ale țării și încetarea unor importuri în dauna produselor naționale

Keiko Fujimori, care deține conducerea partidului Fuerza popular, creat de tatăl său, fostul președinte (la închisoare pentru ispășirea pedepsei de 25 ani, acuzat de corupție și crime contra umanității) și-a recunoscut în cele din urmă înfrângerea și șansa de a se proteja cu imunitatea prezidențială în fața acuzațiilor de corupție și a spectrului condamnării la închisoare. La începutul lunii martie, procuratura a cerut împotriva ei o pedeapsă cu închisoarea de 30 de ani.

Pedro Castillo își va prelua funcțiile de președinte al țării la 28 iulie.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW