Eugen Măruță (gds.ro)
Peste 110 hectare de teren din Cariera Lupoaia din Complexul Energetic Oltenia vor fi redate în circuitul economic. În acest sens, compania a depus documentațiile necesare la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj.
Se propune redarea în circuitul economic a haldei interioare de la Cariera Lupoaia. Se are în vedere recultivarea biologică și împădurirea pe o suprafață de 111,89 hectare. Halda se întinde pe teritoriul localităților Motru – Cătunele.
„APM Gorj anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Redarea în circuitul economic halda interioară Cariera Lupoaia-Etapa II- Recultivare biologică și împădurire S=111,89 ha propus a fi amplasat în Motru-extravilan și Cătunele, judeţul Gorj, titular SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA-UMC ROȘIUȚA reprezentată prin David Constantin. Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM GORJ din Târgu-Jiu, str. Unirii, nr. 76, în zilele de luni-vineri, între orele 08.00-16.00”, conform Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
Program închidere cariere miniere
Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.
Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
Planul de restructurare
La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.
După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613.
Corect, hahahahahahaha. FACETI MALL URI ACOLO BAIETI, STAPANU DE AFARA VREA PIATA DE DESFACERE PT „CARTIANELE” LUI. SLAVA UCRAINA, HAHAHAHAHAHAHA