Cea de-a 13-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF Unlimited și-a încheiat traseul prin țară după mai bine de 3 luni, reușind să aducă anul acesta în fața ecranului mobil peste 5500 de spectatori. Ecranul uriaș al Caravanei a fost amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iunie, până în septembrie. Cinefilii din 11 orașe au putut savura un program divers, cu intrare liberă, care a inclus comedii, drame, thrillere, documentare, cine-concerte, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă.
Pe harta Caravanei TIFF 2022 s-au aflat orașe din toate regiunile țării: Târgu Lăpuș (Stadionul Târgu Lăpuș), Satu Mare (Pasajul Corneliu Coposu), Carei (Parcul Dendrologic), Breb (Casa din Vale), Timișoara (Parcarea Supraetajată Shopping City, Grădina de Vară Capitol și Cinema Victoria), Tășnad (Ștrandul Termal), Mediaș (La Perne), Zabola (Zabola Estate), Galați (Casa de Cultură a Sindicatelor), Deva (Centrul Cultural Drăgan Muntean), Șimleu Silvaniei (Cetatea Bathory).
Publicul s-a bucurat în program de filme apreciate în festivalurile internaționale sau care au fost adevărate succese de public în afară precum Casa noastră/Utama, câștigătorul marelui trofeu de anul acesta la TIFF, despre un cuplu de crescători de lame a cărui existență este grav afectată de secetă și relația lor cu pământul de care nu vor să se desprindă; Alcarràs, marele câștigător de anul acesta de la Berlinale, inspirat chiar din viața regizoarei; Maigret, cel mai nou film al regizorului Patrice Leconte, cu legendarul actor Gérard Depardieu în rolul principal; Orice, Oriunde, Oricând comedia-fenomen care a făcut furori în SUA îmbinând umorul cu artele marțiale și multiversul.
Filmele românești au fost și ele foarte apreciate la cea de-a 13-a ediție a Caravanei TIFF, printre cele mai aclamate fiind multi-premiatele Metronom, distins la Cannes cu Un certain regard; Pentru mine tu ești Ceaușescu, laureat cu trofeul pentru Cel mai bun documentar la TIFF; Miracol, câștigătorul competiției Zilele Filmului Românesc la TIFF; România Sălbatică, laureat cu Premiul Publicului la TIFF 2021 și 3 premii GOPO; Neidentificat, care are în palmares 2 premii la Varșovia IFF, Premiul FIPRESCI la TIFF 2021 și 2 premii GOPO.
Selecția de anul acesta a fost completată de două cine-concerte. Unul dintre ele a avut loc la Timișoara – Malombra, un clasic al epocii filmelor mute, acompaniat LIVE pe muzica realizată special pentru el de talentata Simona Strungaru, iar cel de-al doilea s-a întâmplat la Galați – The Lodger, filmul mut regizat în 1927 de Alfred Hitchcock, bazat pe povestea lui Jack The Ripper, acompaniat muzical de artistul orădean Dubase.
Peste 30 de filme au fost aduse de Caravana Filmelor TIFF Unlimited în cele 11 orașe prin care a trecut, fiind organizate în total 55 de proiecții. Ediția a 14-a este planificată pentru vara lui 2023.
Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.
TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) e cinema-ul alternativ de acasă, cu filme independente, premiate, semnate de cineaști care provoacă și te inspiră. Selecția include filme-reper de François Truffaut, David Lynch, Xavier Dolan, Abbas Kiarostami, Claude Chabrol, Stanley Donen, dar și titluri premiate la TIFF sau în alte mari festivaluri. Periodic, cinefilii au parte de surprize: parteneriate cu festivaluri, colecții de interviuri InspiraTIFF, premiere gratuite, teatru și gale live.
Platforma e disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV) și poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României.