Mai mult de 70% dintre români nu merg la timp la consultațiile oftalmologice, reiese dintr-un studiu realizat de Lensa.ro în intervalul Ianuarie – Mai 2019 pe un eșantion de 6.000 de respondenți.
Cercetarea demarată de Lensa a pornit de la premiza că apariția unor afecțiuni precum miopia, hipermetropia, cataracta congenitală sau astigmastismul se datorează riscului la care se expun persoanele care au o problemă și nu o corectează la timp, acest lucru fiind confirmat și de răspunsurile respondenților.
Circa 65% dintre persoanele intervievate (3.917 de respondenți) poartă ochelari și lentile de vedere, în timp ce 35% (2.082 de persoane) au menționat că nu este cazul.
Dintre respondenții care poartă ochelari sau lentile de vedere, 9% văd excelent (330 persoane), 33% văd bine (1.225 persoane), 42% văd mai puțin bine (1.564 persoane), 11% văd prost (422 persoane) și 4% văd foarte prost (160 persoane).
Unul dintre efectele lipsei ochelarilor de vedere potriviți constă în durerile de cap frecvente, iar mai mult de jumătate dintre respondenți 55% (2.081 persoane) au spus că au această problemă.
De asemenea, 87% (3.277 persoane) dintre participanții la studiul Lensa.ro au spus că seara își simt ochii obosiți, în timp ce 13% (511 persoane) au afirmat că nu resimt această problemă.
Frecvența cu care oamenii vin la consultații
Peste 70% dintre respondenți (2.630 de persoane) au recunoscut că a trecut mai mult de un an de zile de la ultima verificare a dioptriilor, în timp ce 18% (679 de persoane) au spus că vin la timp la consultații. Doar 13% (cc. 500 de persoane) dintre respondenți au ajuns la un control la 6 luni.
„Calitatea vederii impactează foarte mult viața socială, dar și randamentul profesional, de aceea este necesar ca pentru o bună desfășurare a activităților zilnice să se efectueze o corecție optimă. Este recomandat un control anual, însă majoritatea românilor nu își fac timp să respecte această regulă. De aici apar urmări neplăcute, precum creșterea sau scăderea dioptriilor. Copiii ar trebui să meargă din șase în șase luni la un control oftalmologic”, este de părere Daniel Crăciun (29 de ani), fondator și CEO al Lensa.ro.
Orele petrecute în fața calculatorului sau a tabletei ne obosesc ochii. Nu conștientizăm însă faptul că cu cât stăm mai mult, cu atât ne dăunează vederii. Peste 2.000 de persoane au răspuns la această întrebare, iar dintre acestea 42% recunosc faptul că stau cel puțin 8 ore în fața calculatorului, iar 6% chiar adorm la calculator.
„În Europa de Vest, ochelarii pentru calculator sunt incluși în asigurarea medicală. În Franța, bugetul alocat este de 150 de euro pentru doi ani, iar în Germania de 80 euro. În România, încă nu există acest sistem. Există și la noi o lege care spune că instituțiile statului trebuie să pună la dispoziție angajaților ochelari de protecție pentru calculator, în limita bugetului”, a precizat Florin Niță, Business Development Manager Lensa.ro.
Cum alegem corect ochelarii de vedere?
Brațele ochelarilor trebuie să aibă curbura pe lobul urechii, pentru a nu le permite acestora să alunece sau să fie prea strânși. Ochelarii de vedere pentru bărbați au o lungime a brațelor de 140-150 mm, iar cei pentru femei au o lungime a brațelor de 130-140 mm. Brațele pot fi ajustate, dar numai de către un specialist optician.
Lentila se recomandă în funcție de dioptrie, ramă și activitatea pacientului, de ex. șofer, contabil, filtrul minim pe care o lentilă trebuie să îl aibă este tratamentul antireflex. Ochelarii de vedere pot porni de la 199 lei, iar aici ne referim la cei cu filtru special pentru lumina albastră. În ceea ce privește lentilele, cele mai vândute modele sunt Essilor, Hoya și Zeiss.
Optometriștii Lensa au realizat anul trecut peste 2.500 de consultații optometrice gratuite, iar anul acesta estimează o depășire a acestei cifre.