luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Peste o mie de romi ies în stradă. Solicitările adresate candidaților la alegerile europarlamentare

Membrii comunității #Aresel!, o inițiativă civică de susținere a drepturilor romilor, organizează, pe 18 mai, de la ora 15.00, un marș cu prilejul Zilei Internaționale a Rezistenței Romilor. Cele peste 1000 de persoane participante vor porni din fața Guvernului României până la Parlament, pentru a atrage atenția candidaților la europarlamentare asupra problemelor reale ale comunității de romi.

„Prin această acțiune civică ne arătăm indignarea față de rasismul instituțional și prejudecățile structurale față de romi și atragem atenția autorităților române că nu își fac datoria legală! A venit vremea să cerem schimbare! Îi atenționăm pe politicieni să nu mai folosească romii ca instrument politic, iar după campania electorală să uite că ei există”, a declarat Ciprian Necula, membru #Aresel!.

Din acest motiv, pentru că ne ignorați, vă spunem #Ajunge!”. Acesta este mesajul campaniei susținute și prin intermediul unei petiții online care a adunat mii de semnături pentru susținerea cauzei.

Petița cuprinde o serie de solicitari adresate candidaților români la alegerile europarlamentare:

  • Să folosească întodeauna cuvântul rom, nu țigan.
  • Să inițieze rezoluții în Parlamentul European care să sancționeze financiar autoritățile locale care promovează segregarea și discriminarea etnică și de gen.
  • Să angajeze tineri și tinere de etnie romă în biroul de europarlamentar.
  • Să încurajeze participarea civică și politică a femeilor rome și să combată discriminarea de gen în formularea politicilor publice pentru etnia romă

Marșul, declară inițiatorii evenimentului, reprezintă un semnal de alarmă tras politicienilor români care „își amintesc de comunitatea romă doar în timpul campaniilor electorale, fără să rezolve apoi problemele cu care se confruntă aceasta.”

- Publicitate -

4 COMENTARII

    • Putere vrea Ciprian Necula. A mai avut si nu a facut nimic cu ea in folosul romilor. A fos secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene tot in urma unei campanii in care arata ca stie ce e de facut. Pus sa faca, nu a facut nimic notabil care sa se vada in viata romilor.
      A candidat pe lista PSD la alegerile parlamentare din 2016 si s-a tras linie deasupra lui. Apoi a demisionat la o luna din partid si s-a intors la ong-ul sau, sa implementeze proiecte, asa cum a facut mai tot timpul. Acum, probabil vrea sa-si gaseasca un loc in echipa unui viitor europarlamentar si sa se mute la Bruxelles, altfel de ce in aceasta campanie electorala o asemenea initiativa care costa destul de mult, cu artisti platiti boiereste sa adune lumea pe 14 mai pe la Cluj, si nu in urma cu un an sau doi, asa incat sa incerce sa obtina girul multor comunitati. Solicitarile sunt creatia lui si nu rezultat al consultarilor cu romii din comunitatile locale de romi.

  1. de ce nu -si educa tiganii sa nu mai fure ,sa nu mai jefuiasca, omoare si sa mearga la munca?si apoi drepturile.cam greu cu munca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...