-0.6 C
București

Piața de investiții din Europa Centrală și de Est setează noi frontiere de dezvoltare

Investitorii cunosc foarte bine avantajele competitive din regiunea CEE, însă au apărut noi factori care pot juca un rol important pe termen mediu și lung. De exemplu, o schimbare vizibilă este trecerea de la eficientizarea costurilor la calitate și operațiuni bazate pe cunoștințe în toate sectoarele economiei din regiune. Cum se schimbă structura chiriasilor cladirilor de birouri în CEE? Arată creșterea în sectorul BSS vreun semn de încetinire? Cum arată structurile legale și fiscale din țările CEE în comparație cu Europa de Vest? Răspunsurile la aceste întrebări și altele pot fi găsite în Raportul de Investiții CEE din 2018: Noi frontiere de dezvoltare, creat de Skanska, CBRE, Dentons și PwC.  

De la  extinderea din 2004, CEE a fost regiunea cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană, cu o rată de creșterede 4.2% în H1 din 2018, de două ori mai mult decât media Uniunii Europene.

,,În ultimii 10 ani, Europa Centrală și de Est a evoluat de la o piață în curs de dezvoltare la o piață care este considerată din ce în ce mai matură. Catalogarea recentă a Poloniei de către FTSE Russell ca ,,piață dezvoltată’’ în clasificarea anuală din 2018, arată că țările din CEE au ajuns la egalitate cu cele mai dezvoltate, precum SUA, UK și Germania Este o veste buna modul in care intrega regiune este perceputa la nivel international. Pentru sectorul de dezvoltare a proprietatilor comerciale, CEE este un obiectiv cheie de câțiva ani. Este o regiune profitabilă, sigură și stabilă pentru afaceri’’, spune Adrian Karczewicz de la Skanska, Head of Divestments CEE pentru dezvoltare comercială Europeană.

Activitatea de investiții este de asemenea foarte activă. În 2018, aproximativ 5.8 miliarde de euro vor fi investiți în piața de birouri din Europa Centrala și de Est. În regiune vin investitori din toată lumea – SUA, Europa de Vest, Israel și Africa de Sud. Previziunile comerciale pentru piața imobiliarelor susțin că volumul investitiilor de anul acesta ar putea depăși 12 miliarde de euro.

Structuri legale si fiscale pentru CEE

CEE a devenit o piață matură atât din punct de vedere economic cât și din cel legal. Structurile tranzacțiilor, ratele de impozitare și alte costuri sunt comparabile cu cele din Europa de Vest. Structurile tranzacționale similare sau modelate după standardele vestice sunt familiare și confortabile pentru investitori. Asta oferă un mediu tranzacțional ușor de înțeles, care se supune unor legi care oferă în general același nivel de securitate ca cel acceptat de investitori în jurisdicții mai mature, precum Germania, Olanda și altele asemnătoare. În același timp, costurile tranzacționale sunt comparabile sau chiar mai favorabile decât în aceste piețe dezvoltate. Regiunea CEE oferă condiții favorabile în mai multe privințe, cum ar fi taxa de transfer imobiliar și taxele pe profit. 

Piața forței de muncă: trecerea de la costuri reduse la o economie bazată pe cunoștințe

În același timp, CEE este în mijlocul unei tranziții importante de business: de la dezvoltarea economică care se bazează pe motivații salariale la creșterea bazată pe know-how. Acest proces de schimbare poate fi observat în cererea crescută pentru aptitudini. A crescut cererea pentru locurile de muncă care cer expertiză, în timp ce numărul posturilor care nu necesită calificare a stagnat. CEE se schimbă treptat, de la o piață care oferă mână de lucru, la o regiune care atrage angajați din alte regiuni. Astfel, piața forței de muncă se schimbă, iar trend-urile sociale și demografice dictează interesul crescut pentru locuri de muncă moderne.

Biroul are un nou rol – o unealtă pentru branding-ul angajatorului

Schimbările pe piața forței de muncă rezultă într-o cerere crescută de angajați cu expertiză la nivel înalt. În aceasta perioadă, în care angajatorii sunt într-o competiție acerbă pentru a găsi oameni talentați,calitatea spațiului de lucru a devenit un avantaj competitiv, influențând astfel piața de birouri din regiune. Cererea pentru spații de birouri moderne este foarte mare în CEE. În H1 din 2018, absorbția netă în marile orașe din CEE a fost de aproape 700.000 m2. Cererea mare generează o activitate crescută în zona de dezvoltare. Suprafața spațiilor moderne de birouri este momentan estimată la 21.1 milioane m2, la care se vor adăuga alte  6 milioane m2 ce vor fi construiți în următorii trei ani. Asta înseamnă o creștere anuală de aproape 9%.

O altă schimbare notabilă în CEE este structura cererii – aceasta a devenit semnificativ mai variată.  În CEE, cel mai important chiriaș pentru spații de birouri rămâne sectorul de servicii, care de aproape două decenii are cea mai mare dezvoltare și cea mai rapidă schimbare față de alte sectoare ale economiei. Deși de mai multe ori a fost anticipată o încetinire a acestei dezvoltări, ea încă nu este vizibilă. Pe de altă parte, entități publice au început să își mute sediile în clădiri de birouri noi și moderne. De altfel, din ce în ce mai multe companii locale se dezvolta si ele in spatii de birouri noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Beijingul ia măsuri severe împotriva extinderii epidemiei cu Coronavirus. Peste 40 mil. persoane din epicentrul epidemiei, rupte de restul lumii

Potrivit ultimelor bilanțuri transmise de corespondenții presei străine în China, vineri la prânz, existau 26 de morți și cel...

Inspecția Muncii anunță Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020

Acțiunile de control desfășurate de Inspecția Muncii în cursul anului 2019, s-au concretizat în următoarele rezultate: numărul...

Mirabela Miron lansează seria conferințelor „Antreprenoriat și Leadership Feminin”

Mirabela Miron, președinte U.G.I.R. Regiunea Nord-Est, organizează o primă conferință despre Antreprenoriat&Leadership Feminin, cu un titlu sugestiv: „Estetica minții feminine”....

Profit și afaceri în creștere pentru service-urile auto

In perioada 2013- 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat...

TRENDING

CFR va moderniza încă 23 de gări din întreaga țară

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a...

OPEL și Vauxhall își reînnoiesc parteneriatul exclusiv cu GEFCO

Reînnoind acest parteneriat pentru o perioadă de patru...