Piața de investiții din România a fost deosebit de rezistentă în fața pandemiei în 2020

Studiu Cushman & Wakefield Echinox

În 2020, volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane EUR, o creștere de 28% față de 2019, fapt ce demonstrează reziliența pieței de investiții din România în perioada pandemiei Covid-19, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cel mai activ segment a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzacțiilor estimate la aproximativ 784 milioane EUR, reprezentând 86% din volumul total al investițiilor. Segmentul industrial si logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărțit între sectoarele de retail și cel hotelier. În total, au fost tranzacționate un număr de 24 de proprietăți generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane EUR per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piața imobiliară locală din ultimul deceniu.

Cele mai mari șase tranzacții au fost reprezentate de proiecte de birouri, inclusiv vânzarea portofoliului local de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe. Tranzacția a implicat patru clădiri din București și Timișoara cu o suprafaţă totală de 118.000 mp închiriabili, ce au fost vândute pentru 307 milioane de euro, cea mai mare tranzaţie de birouri semnată vreodată în România.

Mai mult, pragul de 100 de milioane EUR a fost depășit şi de o serie de alte tranzacții de birouri, cea mai relevantă pentru piață fiind achiziția Floreasca Park, un proiect de birouri cu un GLA de 38.000 mp, de o asociere între Zeus Capital Management și Resolution Property (Fosun), marcând intrarea investitorilor chinezi pe piața de birouri din România.

Creșterea volumului investițional din Romania este chiar mai impresionantă în contextul CEE / SEE, deoarece piața românească a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 față de 2019. Proprietăți imobiliare cu o valoare totală de 9,9 EUR miliarde au fost tranzacționate în regiune în 2020, o scădere de aproape 29% față de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimţit cea mai dramatică scădere de 60%, piața investiţională din România evoluând astfel mult peste așteptări într-un an foarte complicat.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investițiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiționale din 2020, comparativ cu 2019. Deși România rămâne o piață mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferența faţă de volumele totale din Ungaria și Cehia.

În 2021, ne putem aștepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial și logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piața imobiliară în ansamblu, cât și anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale piețelor mai dezvoltate din CEE.”

TRANZACŢII MAJORE ÎN 2020

PROPRIETATESEGMENTCUMPĂRĂTORVÂNZĂTORSUPRAFATA (MP)PREŢ (MIL. €)ORAŞ
Portofoliul local de birouri al NEPI RockcastleBirouriAFI EuropeNEPI Rockcastle118.000307Bucureşti, Timişoara
62% din portofoliul local GTCBirouriOptimum VenturesLone Star41.000126Bucureşti
Floreasca ParkBirouriZeus Capital Management – Resolution Property (Fosun)GLL Real Estate38.000ConfidentialBucureşti
Global CityBirouriArion GreenGlobal Finance51.00055Bucureşti
The Bridge IIIBirouriDedemanForte Partners21.20053Bucureşti
50% of Renault Bucharest ConnectedBirouriGlobalworthElgan Group21.00038Bucureşti
Equest Logistic CenterIndustrialCTPEast Balkan Properties56.00030Bucureşti
A1 Business ParkIndustrialCTPCromwell Property Group95.00025Bucureşti

VOLUMELE INVESTIŢIONALE ÎN CEE & SEE (MIL. €)

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. ” Piața de investiții din România a fost deosebit de rezistentă în fața pandemiei în 2020 ” . Asa este, s-a pus luntre si punte si namic nu a facut ; d’apoi, nu-i mai baftoasa ciordeala ? Grafice peste grafice, comisii… la fel : abureli pestilentiale !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW