Piețele asiatice s-au prăbușit luni, după o varsare puternică pe Wall Street, alimentată de preocupările legate de economia globală și de o posibilă recesiune în Statele Unite.
A existat o reactie destul de slaba la stirile vehiculate referitoare la faptul ca ancheta in derulare nu a gasit nicio dovada a unei intelegeri secrete intre campania lui Donald Trump si Rusia, fapt despre care observatorii spun ca inlatura anumite incertitudini din partea pietelor.
Dupa un raliu lung, de la inceputul acestui an, construit pe sperantele de negocieri comerciale dintre Statele Unite si China si pentru o rezerva federala mai mare, comerciantii s-au aratat ingrijorati fata de semnele unei incetiniri la nivel mondial.
Este destul de clar că am văzut o schimbare în ritm”, a declarat Michael McCarthy, strateg principal al pieței la CMC Markets Asia Pacific.
„Ce s-a schimbat vineri a fost că a existat un răspuns puternic la slăbiciunea creșterii.”
Acțiunile americane și europene au revenit vineri, pe măsură ce randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a scăzut sub cele pentru notele de trei luni – prima dată când sa întâmplat acest lucru înainte de criza financiară globală din 2007.
Aceasta asa-zisa curba a randamentelor inversate arata ca investitorii sunt mai dispusi sa se indatoreze pe termen lung – metoda considerata, de cele mai multe ori, avand un risc mai mare – deoarece consideră perspectiva pe termen scurt mai riscantă.
Curba randamentului este urmărită îndeaproape, deoarece a fost inversată înainte de recesiunile din ultimele decenii.
„În mod realist, datele europene au fost, în general, slabe pentru cea mai mare parte a anului, deci nu este o știre în sine”, a declarat Jeffrey Halley, analist principal al pieței OANDA.
„Pesimismul este în creștere”.
Toți cei trei indicatori principali de pe Wall Street s-au încheiat brusc, în timp ce Londra și Frankfurt erau la două procente. Pierderile au fost filtrate în Asia, unde Tokyo a fost lovită cu 3,2 la sută de pauză datorită unei creșteri a yenului, considerată un paradis sigur în vremuri de turbulențe.
Hong Kong a scăzut cu peste două procente în după-amiaza, iar Shanghai a închis două procente, în timp ce Sydney a vărsat 1,1 la sută, Singapore a scăzut cu 1,4 la sută, iar Seul sa scufundat cu 1,9 la sută. Au existat și vânzări grele în Wellington, Manila, Taipei și Jakarta.
„Pesimismul investitorilor este în creștere, precum și indicatorii recesiunii de pe piețele de obligațiuni”, a avertizat Nick Twidale de la Rakuten Securities.”
Luni, un sondaj realizat de Asociația Națională pentru Economie de Afaceri a constatat că economiștii americani erau din ce în ce mai îngrijorați de perspectiva SUA, reducându-și previziunile de creștere și avertizând că șansele de recesiune au crescut.
Pe piețele valutare, lira s-a mărit, dar totuși sa confruntat cu presiuni asupra viitorului politic al primului-ministru Theresa May, atârnând în balanță, pe măsură ce ea încearcă să împingă afacerea lui Brexit prin parlament pentru a treia oară.
Acesteia i s-a acordat timp pana pe 12 aprilie de către liderii europeni pentru a câștiga susținerea acordului sau pentru a găsi o alternativă viabilă care ar putea include o extindere prelungită până la divorțul final.
Pe piețele petrolului, perspectiva unei încetiniri globale s-a concretizat în prețuri, ambele contracte principale sporind pierderile suferite vineri la mai mult de un procent.