Atunci când pisica ta se joacă și aleargă mult, aceasta poate începe să respire mai dificil și să gâfâie. Însă, atunci când respirația îngreunată apare fără motiv, ar putea fi semnul unei probleme. Respirația dificilă poartă numele de dispnee și poate fi un simptom al anumitor afecțiuni. Află de ce apare și ce poți face într-o astfel de situație.
De ce apare respirația îngreunată la pisici?
Pisicile încep să respire greu atunci când depun efort și când sunt foarte active, însă acest lucru nu este un semn de îngrijorare. În această situație, respirația redevine regulată în decurs de câteva minute. Însă, dacă problema persistă sau se instalează în timp, este un semn că pisica ta are o problemă.
Îți poți da seama că pisica are probleme de respirație atunci când aceasta gâfâie, corpul face mișcări anormale în timpul respirației și aceasta adoptă o poziție cu capul ușor aplecat în afară, care să-i permită să tragă cât mai mult aer în piept.
Dispneea este un simptom al afecțiunilor pulmonare și respiratorii, cardiace, endocrinologice, hematologice. De asemenea, pisica poate respira cu dificultate dacă există un obiect care îi blochează căile respiratorii, dacă a suferit o leziune în zona toracelui, are febră și o infecție în corp sau are de-a face cu durere intensă. Însă, acest simptom poate apărea și dacă aceasta suferă de obezitate, alergii, este stresată și anxioasă sau a ingerat un obiect sau aliment toxic.
Ce faci când pisica nu respiră bine?
Atunci când observi că pisica ta are probleme respiratorii, este recomandat să o duci la veterinar pentru un control amănunțit. Observă bine comportamentul acesteia și felul în care se manifestă simptomele, pentru a-i putea transmite medicului toate informațiile. De exemplu, este important să știi de cât timp au apărut problemele, dacă pisica prezintă alți factori de risc, dacă există riscul să fi ingerat un obiect care să îi blocheze căile respiratorii sau care să fie otrăvitor.
Dacă problemele de respirație apar brusc și pisica dă semne de agitație, du-o imediat la veterinar. Poți apela la ambulanța veterinară The Vets pentru ca prietena ta blănoasă să poată primi imediat îngrijirile medicale de care are nevoie. Aceștia vor realiza o serie de investigații și analize pentru a depista exact cauza problemelor.
Cum poți preveni apariția respirației îngreunate la pisici?
Din păcate, anumite afecțiuni pot fi moștenite, caz în care tot ce poți face este să îi menții pisicii un stil de viață cât mai sănătos, pentru a face față mai ușor simptomelor în momentul în care acestea apar.
Însă, alte cauze ale dispneei pot fi prevenite fără probleme. Alege-i cu grijă hrana astfel încât să își mențină o greutate echilibrată, deoarece obezitatea poate cauza și multe alte afecțiuni. De asemenea, încearcă să o ții departe de substanțe toxice sau care i-ar putea provoca alergii. Petrece-ți cât mai mult timp cu pisica ta și supravegheaz-o, astfel încât să observi orice schimbări în starea și comportamentul său.
Dificultățile de respirație la pisici pot apărea ca urmare a unor afecțiuni, a căilor respiratorii blocate sau chiar a anxietății. Imediat cum observi că problemele persistă sau ți se pare că starea sa se înrăutățește, mergi la veterinar și află cum o poți ajuta să se simtă mai bine.