Primarul general Gabriela Firea a anuntat vineri dimineata ca institutia pe care o conduce condamnă ferm orice tentativă a reprezentanţilor Opoziţiei din Consiliul General de a obţine beneficii politice pe seama problemelor din sistemul de termoficare al Bucureştiului.
„Consider strigătoare la cer demagogia PNL privitoare la situaţia RADET, în condiţiile în care acest partid a deţinut controlul total asupra acestei regii în ultimii 10 ani înainte de mandatul meu, timp în care au asistat pasivi, sau poate chiar activi, la degradarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi la acumularea datoriilor istorice către ELCEN. Ştim cu toţii că sunt probleme în reţea, dar cred că oricine înţelege că nu aveam cum să fi rezolvat în doi ani ceea ce nu s-a făcut de la Revoluţie încoace. Încă din primele luni de mandat am luat decizia de a unifica producţia şi distribuţia energiei termice în Bucureşti.
În multe alte oraşe din ţară centralele au fost preluate gratuit de către administraţia publică locală, iar noi nu reuşim, iată, să le preluăm nici cu bani, deşi am făcut toate diligenţele necesare de 2 ani.
Înţeleg nemulţumirea, pe deplin justificată, a celor care nu au căldură sau apă caldă în apartamente dar nu-i pot amăgi, aşa cum o fac politicienii lipsiţi de responsabilitate din Opoziţie, că există soluţii miraculoase care să rezolve peste noapte, sau peste vară, problemele din sistemul de termoficare. Pot să le promit însă că ne vom ţine cu maximă seriozitate de planul de reabilitare a acestui sistem pe care l-am început deja şi că, în următorii ani, vom fi din ce în ce mai puţine probleme”, a declarat
primarul General, Gabriela Firea.
Potrivit PMB, actuala administraţie publica a Municipiului Bucureşti este pregătită pentru modernizarea şi reabilitarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET.
Stadiul proiectelor:
,,Dezvoltarea a noi unităţi de producere a energiei termice în cogenerare, de înaltă eficienţă (CET-uri):
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetică Bucureşti SĂ, a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi centrale termice de acest tip, în zonele identificate ca fiind deficitare (Aviaţiei, respectiv Bd. Basarabia), aşa cum este prevăzut în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti.
Astfel, în prezent este finalizat studiul de soluţie în vederea construcţiei primului din cele două CET-uri, studiu realizat cu finanţare de la Guvernul Japoniei în baza Memorandumului încheiat în acest sens intre PMB, Ministerul Energiei şi Compania Japoneză ITOCHU. Sumele necesare pentru a demara aceasta investiţie au fost alocate Companiei municipale amintite, care este în plin proces de identificare a locaţiilor pentru cele două viitoare centrale.
În situaţia în care, în viitorul imediat, necesarul de energie electrică şi termică va impune noi investiţii, PMB va avea în vedere dezvoltarea şi a altor CET-uri, în plus faţă de cele amintite”, se arata in comunicatul transmis vineri de Primaria Capitalei.