7.1 C
București

PNL București deschide acțiuni în instanță împotriva primarului Firea

PNL București a deschis procedura de atacare a unor acte normative cheie adoptate în ultima perioadă de administrația Municipiului București condusă de Gabriela Firea.

PNL București consideră că „prin modul în care arată lucrurile la nivelul administrației Municipiului București, se abuzează de putere, PSD comportându-se ca și cum dispune de banii din taxele și impozitele bucureștenilor după bunul plac.”

Companiile Municipale

PNL București a depus acțiune de anulare și dizolvare a societăților ilegal înființate. Mai mult, PNL București a depus plângere prealabilă împotriva hotărârilor de confirmare de înființare și acțiune în contencios de suspendare a hotărârii de confirmare.

Acțiunea a fost depusă în 2018, pentru anularea și dizolvarea societăților înființate de Gabriela Firea – ca urmare a hotărârii de anulare a deciziei de înființare. Pe această speță, PNL București este în proces, termenul fiind pe 18.09.2019.

În timpul procesului, Guvernul a decis adoptarea Codul administrativ prin OUG nr.57/2019, după ce reglementarea prin lege a respectivului cod a eșuat din cauza unor grave probleme de constituționalitate, legea Codului Administrativ, fiind declarată neconstituțională în ansamblul său de către CCR conform Deciziei nr..681/2018.

PNL arată că „PSD a ignorat decizia Curții Constituționale, dar mai ales rolul Parlamentului într-o democrație și a adoptat Codul Administrativ, un act de o complexitate deosebită cu implicații majore asupra administrației publice centrale și locale prin Ordonanță de urgență. Odată cu adoptarea noului cod, Viorica Dăncilă a ridicat mingea la fileu pentru Gabriela Firea, prin modificarea majorității cerută de lege pentru adoptarea hotărârilor ce vizează aspecte ce țin de administrarea patrimoniului, de la majoritatea de la 2/3 la jumătate +1 din numărul de consilieri în funcție. Având la îndemână aceasta procedură, Firea adoptă proiectele de hotărâri fără nicio piedică, iar în cazul celor 20 companii municipale a adoptat noi hotărâri de Consiliu General pentru confirmarea acestora, pentru a acoperi viciul de consimțământ de la momentul înființării lor din 27.02.2018, ignorând o decizie judecătorească prin care actele de înființare au fost anulate. Metoda aleasă de Firea este de regularizare prin confirmare, două proceduri absolut distincte.”

Reabilitarea Grădinii Cișmigiu

Conform PNL „Proiectul de Hotărâre a Consiliului General privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți acestui obiectiv de investiții a fost adoptat cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (nu a fost publicat niciun anunț referitor la acest proiect de act normativ) și în lipsa unei motivări privind necesitatea și oportunitatea adoptării acestui act normativ. Valoarea totală de 46.874.455,34 lei, echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro nu a fost motivată, iar interesul public a fost grav prejudiciat.”

Proiectului de reamenajare a parcului Grădina Cișmigiu, așa cum reiese din aparițiile din presă, vizează creșterea numărului de terase și chioșcuri de la 11 la 17, tăierea unui număr de aproximativ 60 de arbori, desființarea celor 3 locuri de joacă și amenajarea unuia mare în zona Pieței Walter Mărăcineanu precum și desființarea spațiului pentru câini, dar și creșterea suprafeței aleilor. În plus, proiectul propune pavarea peluzei de pe axul parcului Grădina Cișmigiu. 

Ridicarea mașinilor parcate ilegal

Încă din 2015, prin decizia nr. 9/2015 a ICCJ, în recursul în interesul legii s-a stabilit că nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale situația referitoare la regulamente privind procedura de ridicare, transport, depozitare și restituire a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe drumurile publice.

PNL spune că „Cu toate că polițiștii locali nu pot constata și aplica sancțiuni conform ordonanței privind circulația pe drumurile publice, în anexa 1 la HCGMB privitoare la dispoziția de ridicare, se arată că se dispune de polițiștii locali, atât sancțiunea principală, reprezentată de amendă contravențională, cât și măsura complementară de ridicare a autovehiculului. Dincolo de aceste aspecte, adoptarea unei asemenea măsuri brutale, fără nicio altă măsură care ar putea ajuta la fluidizarea traficului, demonstrează înțelegerea limitată de către actuala conducere a capitalei a unor noțiuni elementare de mobilitate urbană ce țin de statutul unui oraș european. PNL București a inițiat aceasta această acțiune pentru că astfel de inițiative trebuie să fie completate de măsuri complementare pentru a putea fi considerate benefice pentru București.”

 „Statutul de partid de opoziție ne obligă să ne erijăm în cenzori ai acestei administrații care secătuiește Bucureștiul de resurse, iar în ultima perioadă, numărul de proiecte adoptate netransparent prin masa de manevra a Consiliului Local a crescut semnificativ. Este obligația noastră, a principalei forțe de opoziție din România, să venim în întâmpinarea așteptărilor alegătorilor noștri și să devenim scut de apărare împotriva asalturilor PSD la adresa legilor, bunurilor și bunului simț. Noua echipă a PNL București va sancționa fără întârziere orice derapaj al administrației Firea – PSD pentru că doar așa putem lupta pentru o Românie normală.” , declară Violeta Alexandru, Președinte PNL București. 

În opinia PNL București, o administrație normală înseamnă gestionarea, în mod transparent și documentat a resurselor publice, în interesul cetățenilor. De-a lungul celor trei ani de mandat ai administrației Gabriela Firea PSD, interesul cetățenilor a fost marginalizat, în favoarea intereselor de imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Inspecția Muncii anunță Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020

Acțiunile de control desfășurate de Inspecția Muncii în cursul anului 2019, s-au concretizat în următoarele rezultate: numărul...

Mirabela Miron lansează seria conferințelor „Antreprenoriat și Leadership Feminin”

Mirabela Miron, președinte U.G.I.R. Regiunea Nord-Est, organizează o primă conferință despre Antreprenoriat&Leadership Feminin, cu un titlu sugestiv: „Estetica minții feminine”....

Profit și afaceri în creștere pentru service-urile auto

In perioada 2013- 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat...

Cum își croiește viitorul politic Vladimir Putin: în primul rând, un guvern nou axat pe relansarea economică

Corespondenții presei străine la Moscova au urmărit cu mare interes ce a vizat de fapt Vladimir Putin prin schimbarea...

TRENDING

Curierul Național, numărul 7776

În statistici, stăm bine cu salariul mediu